Světem sportu otřásla smutná zpráva: Zemřel atlet Otis Davis, který přepsal historii běhu

17. září 2024·Sport·Matěj Kašpar

Otis Davis (Foto: Profimedia)

Otis Davis, dvojnásobný olympijský vítěz z roku 1960, zemřel ve věku 92 let. Davis se proslavil jako první muž, který na čtvrtce překonal hranici 45 sekund, když na olympiádě v Římě zaběhl čas 44,9 sekundy. Příčina smrti zatím nebyla specifikována.

Svou zlatou medaili získal v dramatickém finále, kde těsně porazil německého soupeře Carla Kaufmanna. Kromě individuálního úspěchu dovedl americký tým ke zlatu ve štafetě 4×400 metrů. A jak to celé začalo? Davis začal s atletikou poměrně pozdě. Po čtyřech letech strávených v americkém letectvu a po působení v basketbalovém týmu na univerzitě v Oregonu se dostal k běhu.

Zpočátku se věnoval skoku do výšky a dálky, ale nakonec se rozhodl pro sprint. Přestože před olympiádou běžel závod na 400 metrů jen devětkrát, dosáhl fenomenálního úspěchu. Po ukončení sportovní kariéry se věnoval výuce, trénování a působil jako mentor. Stal se inspirací pro mnoho mladých atletů a významně se zapsal do historie americké atletiky.

V roce 1996 měl tu čest nést olympijskou pochodeň na hrách v Atlantě. Jeho život byl plný odhodlání a překonávání překážek, což z něj učinilo ikonu světové atletiky. Otis Davis se tak navždy zapsal do historie jako atlet, který překonal nejen rekordy, ale i své vlastní limity.

Sport - další články

Doporučujeme