V pražské zoo je nově chovný pár štětkounů afrických. Pokus o páření proběhl hned druhý den

20. září 2024·Koktejl·Šárka Blahoňovská

Štětkoun africký (Zdroj: Depositphotos)

V Zoo Praha mohou návštěvníci nově obdivovat pár štětkounů afrických. Tento druh pralesních prasat má výrazné skořicově hnědé zbarvení s bílým břichem a černobílou masku na hlavě. Zoo Praha chová tento druh od roku 2001, ale teprve nyní byl dán dohromady chovný pár, což vyvolává naději na první mláďata v historii pražské zoo.

Sedmiletá samice Jasna, která dorazila z Magdeburku, byla po úspěšném setkání se samcem okamžitě přijata a chovatelé doufají, že se z tohoto páru brzy dočkají přírůstku. „Po příchodu do pavilonu měli samice a samec kontakt nejprve přes mříž a vzhledem k absenci jakéhokoli náznaku agrese, jsme je pustili k sobě. Že si nově sestavený štětkouní pár vyhovuje, jsme poznali podle prvního pokusu o páření hned druhý den,řekl dle webu zoologické zahrady kurátor Jan Mengr.

Expozice štětkounů je umístěna v Rezervaci Dja, kterou sdílejí s kočkodany Brazzovými. To nabízí zajímavý pohled na interakci těchto druhů, jež se podobá jejich chování ve volné přírodě. V minulosti byli v pražské zoo chováni v Africkém domě vedle žiraf. Chov těchto živočichů se do Zoo Praha vrátil ke konci minulého roku, kdy byl na šest let přerušen.

Štětkouni se vyznačují nejen svým zajímavým vzhledem, ale i dlouhými chlupy na ušních boltcích, podle kterých získali své jméno. Samci mají na tvářích charakteristické tvrdé výrůstky, které používají při soubojích. Samice porodí až šest selat mezi koncem období sucha v únoru a polovinou období dešťů v červenci.

Tato zvířata jsou všežravci a žijí v listnatých a smíšených lesích střední Afriky, kde jsou často terčem pytláků a přičinou konfliktů se zemědělci. Pražská zoo se nejen stará o jejich chov, ale i o ochranu tohoto druhu v rámci projektů v Kamerunu.

Zdroj: Zoo Praha, Novinky.cz, BBC

Koktejl - další články

Doporučujeme