5. července si připomínáme 1 106 let od příchodu Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu

5. července 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Cyril a Metoděj. (Foto: Profimedia)

5. července slaví Česká republika, Slovensko a římští katolíci v některých zemích Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje. Poprvé byly na tento den stanoveny oslavy tisícího výročí příchodů slovanských bratří v roce 863, a to na žádost olomouckého arcibiskupa Bedřicha z Fürstenberka. Je však třeba poznamenat, že toto datum nemá zřejmou souvislost se životem svatých Cyrila a Metoděje, ba ani s cyrilometodějstvím obecně.

Hlavní důvody pro přesun se stala nevhodná roční i liturgická doba dřívějšího data, 9. března. 30. září 1880 papež Lev XIII. okružním listem Grande munus vyzdvihl zásluhy obou apoštolů Slovanů a rozšířil jejich svátek na celou římskokatolickou církev. Slovanské pravoslavné církve slaví Cyrila a Metoděje 11. května podle pravoslavného kalendáře, kdy podle tradice Cyril a Metoděj ze Soluně na Velkou Moravu přišli.

Historicky je však doloženo pouze to, že se tak stalo na jaře 863. O rok dříve vyslal velkomoravský kníže Rostislav poselstvo k byzantskému císaři Michaelu III., a to se žádostí o vyslání biskupa a učitele, jenž by na Velké Moravě položil základy církve nezávislé na franckých biskupech.

Obyvatelé Velké Moravy se sice už seznámili s církevním učením misionářů z Východofrancké říše, ale Rostislav v obavách z politického a náboženského vlivu Východofrancké říše nechal francké kněze vyhnat a Morava tak postrádala duchovní. Císař a patriarcha Fotios Rostislavově žádosti vyhověl a pro znalost jazyka si vybral Konstantina a Metoděje.

Během příprav Konstantin sestavil nové písmo – hlaholici. S bratrem Metodějem pak přeložil do staroslovenštiny liturgické knihy, nezbytné pro konání bohoslužeb. Konstantinovovi se připisuje sestavení proglasu, předmluvy, ke staroslověnskému překladu evangelií.

Na Velkou Moravu dorazili oba bratři na jaře 863. Díky autoritě a organizačním schopnostem jejich misie byla úspěšná. Sice se Velkomoravská říše kolem roku 900 rozpadla, ale křesťanství žilo v Čechách dál. Metodějovi žáci odešli do Bulharska, odkud se hlaholice rozšiřovala do dalších zemí na Balkáně. Do Čech se na čas vrátila ve 14. století, ale byla už fakticky mrtvým jazykem.

V roce 1880 papež Lev XIII. oba bratry svatořečil a v roce 1981 je papež Jan Pavel II. prohlásil za spolupatrony Evropy, zároveň jsou hlavními patrony Moravy.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme