3. července měl premiéru film Návrat do budoucnosti. Zemeckis natočil snímek, který předběhl svou dobu

3. července 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Návrat do budoucnosti. (Foto: Profimedia)

Fascinuje vás cestování časem? Pak jste určitě milovníky Martyho McFlye, doktora Emmetta Browna a na svou dobu futuristického vozu DeLorean DMC-12. Nejde o nic jiného, než o prvky kultovního sci-fi bijáku Návrat do budoucnosti. Tato nadčasová americká komedie měla premiéru 3. července 1985. Režisér Robert Zemeckis natočil snímek, který předběhl svou dobu. Některé věci ale mohly být úplně jinak.

Hlavní role Martyho McFlye se zhostil herec Michael Key Fox. Obsazení ale mohlo být úplně jiné, režisér totiž zavolal svému kolegovi, režisérovi seriálu Rodinná pouta s prosbou o jeho uvolnění, tomu se to ale nelíbilo a telefonát Foxovi zamlčel. Zemeckis se ale nechtěl Foxe vzdát, kvůli tomu si na něj sehnal telefonní číslo a zavolal mu napřímo. S obsazením Návratu do budoucnosti souhlasil, ale i přesto pokračoval až do roku 1989 v Rodinných poutech. Kvůli tomu se film natáčel mezi šestou hodinou večer až šestou hodinou ráno. Na denních scénách štáb společně s herci pracoval o víkendech.

Tvůrci filmu si rovněž dali záležet i na vymýšlení jména doktora a jeho samotné vizáže. Tu nemohli přizpůsobit nikomu jinému než věhlasnému vědci Albertu Einsteinovi. Jméno Emmett zase vychází z anglického slova time (v překladu čas pozn. red.). Filmaři ho jen přepsali pozpátku a vzniklo z toho slovo Emit, ze kterého vychází zmiňovaný Emmett. Hlavní hrdina Marty zase získal jméno podle stejnojmenného filmu, který byl v roce 1955 oceněn Oscarem.

Film Návrat do budoucnosti se točí okolo převratného vynálezu, neboli kapacitátoru. Právě takto doktor Brown pojmenoval zařízení pomocí něhož bylo možné cestovat v čase. Zázračný vynález pak umístil právě do útrob vozu DeLorean, aby automobil pokřivil čas, musel vyvinout rychlost odpovídající 142 km/h. Tvůrci původně počítali s tím, že pro cestování časem použijí ledničku, naštěstí myšlenku smetli ze stolu a díky tomu jsme se dočkali rozhodně atraktivnějšího dopravního prostředku.

Brownův stroj času nabídl neomezené možnosti. Hlavní hrdinové s ním mohli cestovat do minulosti i budoucnosti. Byl tu ale jeden háček. Museli si dát velký pozor na to, aby se jejich neuvážené chování neprojevilo v čase, přesně to se ale stalo a Marthy s doktorem museli napravovat škody, které napáchali. Vznikla tak skvělá zápletka, která nalezla nejednoho oddaného fanouška. Tvůrci filmu se ukázali v některých ohledech jako vizionáři. Podařilo se jim předpovědět řadu vynálezů, mezi ně patří například hlasové ovládaní elektroniky, ploché televizory, fotoaparát s detekcí obličeje, chytré brýle nebo videohovory či samozavazovací boty.

Původně se s pokračováním filmu neuvažovalo, vše ale změnil nečekaný úspěch v kinech. Nakonec ještě vyšly dva díly. Návratu do budoucnosti 2 se diváci dočkali v roce 1989 a třetího dílu pak v roce 1990. Vznikla tak trilogie, ve které nacházejí zalíbení další a další generace.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme