4. července zahájilo vysílání rádio Svobodná Evropa. K lidem se začala dostávat pravda

4. července 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Profimedia)

4. července 1950 zastavil na západoněmeckém území u československých hranic nákladní automobil s krátkovlnným vysílačem. Takzvaná Barbora přenášela slabý signál vůbec prvního zkušebního vysílání rozhlasové stanice Rádio Svobodná Evropa. Nejenom Československé domácnosti získaly naději, že se k nim bude dostávat hlas, který šíří svobodu, pravdu a nezkreslené informace.

Rádio Svobodná Evropa vzniklo na základě iniciativy vlády USA z roku 1949. O několik let později vzniklo i rádio Svoboda, které se orientovalo pouze na Sovětský svaz. Obě rádia se propojila v roce 1976. Zkušební provoz v roce 1950 trval 30 minut a v rámci něj došlo k vysílání zpráv a politických analýz pro posluchače v Československu. Prozatím šlo o slabý signál s častými výpadky. Situace se ale měla brzy změnit.

Zkušební provoz přešel do ostrého režimu až 1. května 1951, kdy do komunistické země proudilo pravidelné vysílání v češtině i slovenštině. Signál do naší vlasti mířil z Bavorska. Oficiální provoz zahájilo rádio legendární větou: „Volá hlas svobodného Československa. Rozhlasová stanice Svobodná Evropa.“. U slavnostního zahájení nechyběl novinář Ferdinand Peroutka, který byl v minulosti vězněn v nacistických koncentračních táborech. Později utekl před komunismem do zahraničí.

Z počátku se vysílalo jedenáct hodin denně. Postupem času se ale vysílání rozšiřovalo. Na jaře roku 1969 například Československý rozhlas odvysílal denně 137 hodin. Na druhé straně Svobodná Evropa v češtině a slovenštině nabízela 141 hodin vysílacího času. Z Československa ale docházelo k častému rušení signálu. Někteří reportéři Svobodné Evropy za zvláštních okolností zemřeli.

V listopadu 1952 došlo v anglické zahradě v Mnichově k otevření areálu s 22 rozhlasovými studii. Šlo o komplex, kde se dříve rozkládala americká vojenská nemocnice. Z počátku se speciální pořady nahrávaly v New Yorku, následně letecky mířily do Německa, odkud se vysílaly do utlačovaných států. Nadále docházelo k rozšiřování vysílačů. Svobodné vysílání se tak začalo šířit postupně i do Maďarska, Polska, Rumunska a Bulharska.

Stanice Svobodná Evropa šířila osvětu nepřetržitě, i přes výbuch bomby u mnichovské redakce, ke kterému došlo 21. února 1981. Po listopadovém převratu se v roce 1995 Rádio na pozvání české vlády přestěhovalo do Prahy. Vysílání české redakce bylo ukončeno na konci roku 2001. Zároveň bylo ukončeno vysílání do řady evropských zemí a Pobaltí. Zahraniční redakce Rádia Svobodná Evropa ale sídlí v Česku dodnes. I v současnosti slouží mnoha zemím bez svobody jako jeden z mála relevantních zdrojů informací. Jeho signál tak často míří do zemí kolem Perského zálivu.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme