21. července se člověk poprvé prošel po Měsíci. Armstrong získal pilotní průkaz už v 15 letech

21. července 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Profimedia)

21. července 1969 se prošel první člověk po Měsíci. Byl to Neil Armstrong, jehož stopa se objevila na měsíčním povrchu jako první. Americký pilot, astronaut a později univerzitní profesor už jako malý miloval létání. Dokonce v 15 letech se mu podařilo získat pilotní průkaz.

Dny v dětství si Armstrong krátil stavbou leteckých modelů a v 15 letech se mu podařilo získat pilotní průkaz. Nejprve byl ale pilotem v námořnictvu USA. Po jeho odchodu vystudoval letecké inženýrství, aby se mohl stát zkušebním pilotem. Postupně se zapojoval do programu letectva, v rámci kterého pomáhal testovat raketové letouny.

V roce 1962 se dostal do oddílu astronautů NASA a začala jeho slavná mise s Apollem 11. V době startu 16. července byli všichni napjatí, zda se posádce vůbec podaří doletět až na měsíc. Tři astronauti se úspěšně nakonec dostali na oběžnou dráhu. Michael Collins kroužil v modulu a Neil Armstrong a Buzz Aldrin 20. července 1969 jako první lidé na Měsíci přistáli. Neil to komenzoval slovy: “Je to malý krok pro člověka, velký pro lidstvo.“

Šest hodin nato se už procházeli po měsíčním povrchu, to bylo 21. července. Neil s Aldrinem nasbírali zhruba 22 kilogramů materiálu a jejich procházka trvala 2,5 hodiny. Následně se vydali zpět, aby přistáli v Tichém oceánu.

Armstrong z NASA odešel v roce 1971. Přednášel pak například na univerzitách a byl členem správních rad několika společností. Protože byl mezi Američany oblíbený, zajímaly se o něj politické strany. Ty si přály, aby za ně kandidoval, tyto nabídky však odmítl. V roce 2012 zemřel na komplikace po operaci srdce.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme