20. července se narodil otec moderní gentiky Johann Mendel. Kromě vědy miloval i včelaření

20. července 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Johann Mendel a hrách. (Foto: Profimedia)

20. července 1822 se narodil Johann Mendel. Zakladatel genetiky a objevitel základních zákonů dědičnosti se ve svém životě věnoval nejen vědě, ale i teologii. Jeho odkaz je tak dodnes obrovský.

Vyrůstal v rodině německy mluvících drobných zemědělců a po absolvování gymnázia v Opavě začal studovat na Filozofické fakultě univerzity v Olomouci. Když se psal rok 1843 vstoupil Mendel do augustiniánského kláštera sv. Tomáše na Starém Brně. Tam dostal řeholní jméno Gregor. Zároveň studoval teologii, aby se mohl stát knězem, přesto měl stále potřebu se vzdělávat, a tak odjel do Vídně.

Vědec, ale i katolický kněz

Zajímal se o matematiku, fyziku, botaniku, zoologii a paleontologii. Mendel kladl důraz na matematiku ve svých pokusech a také statistiku, aby vysvětlil princip některých přírodních dějů. Je známý hlavně svými experimenty s hrachem, díky kterým definoval zákony dědičnosti. Toto zkoumání trvalo devět let. Mendel se zaměřoval na barvy, velikost lusku, květů a zjišťoval, do jaké míry jsou tyto znaky dědičné a jakým způsobem se mohou ovlivňovat. Z vědeckého zkoumání mu vyšlo, že vlastnosti jsou určeny nedělitelnými jednotkami genetické informace.

Mendel se také věnoval meteorologii. Každý den prováděl pozorování a výsledky pak posílal do meteorologického ústavu ve Vídni. Je autorem mnoha odborných knih. Realizoval se i v rámci svého kněžského života. Johann Mendel se stal opatem Augustinackého kláštera. Šlo o významnou funkci v tehdejším Rakousko-Uhersku. Byla velmi časově náročná, proto potom neměl dost prostoru na svou vědeckou činnost. K tomu všemu měl i další zálibu, včelaření. Nechal si proto v klášterní zahradě postavit včelín.

Bohužel uznání se mu za jeho života příliš nedostalo. Až po roce 1900, kdy byly potvrzeny jeho objevy. Pro vědu toho mohl ještě hodně udělat, ale v roce 1883 vážně onemocněl a o rok později v klášteře zemřel. Jeho odkaz je i tak dodnes obrovský.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme