19. dubna se začala psát historie zbožňované, ale i démonizované drogy LSD

19. dubna 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Profimedia)

Měl to být běžný den, jakých švýcarský chemik Albert Hofman zažil do té doby nepočítaně. Ale 16. duben 1943 ovlivnil celý jeho život. Zkušený vědec prováděl testy s 25. derivátem kyseliny lysergové a čekal, že se potvrdí předběžný závěr, že jde o látku farmakologicky zcela nevyužitelnou. V průběhu odpoledne musel pokusy přerušit, protože ucítil náhlou nevolnost, spojenou s halucinacemi. Ty způsobila pouhá kapka na jeho kůži. Mimořádný zážitek plný fantastických barev byl tak silný, že o tři dny později se rozhodl Hofman jej znovu prožít, ale už vědomě a dobrovolně. Začala se tak psát historie později zbožňované i démonizované drogy LSD. Pojďme se na to podívat s podcastem Youradio Talk Ozvěny minulosti.

Historie drogy, která se většinou spojuje s poválečnou generací mladých lidí v 60. letech, sahá až do 30. let minulého století. V té době se v laboratořích švýcarské farmaceutické firmy Sandos prováděl výzkum s látkami léčivých bylin ladoňky a paličkovice nachové. Cílem bylo syntetizovat jejich aktivní složky k jejich farmaceutickým účelům. Výzkum se nakonec díky zkušenosti Alberta Hofmana dostal na nečekanou kolej a otevřel nové dimenze poznání lidské psychiky. Síla chemické substance později zajímala nejen svobodomyslné hippies, umělce, ale za zajímavou ji označili vojáci i lékaři.

Albert Hofman na sobě vyzkoušel LSD a pod dohledem svého asistenta se na kole vypravil domů. Kolo bylo v roce 1943 běžným dopravním prostředkem, auta byla za války omezena. V průběhu cesty, kterou si dodnes příznivci LSD  připomínají jako cyklistický den, se Hofmanovo vědomí začalo výrazně kroutit. Vědec s odstupem času popsal, že jeho vidění bylo rozkolísané a pokroucené, jako při pohledu do křivého zrcadla. Podle vzpomínek asistenta jeli na kolech poměrně rychle a vědec měl pocit, že se nemůže pohnout z místa. Po příjezdu domů si Hofman prožil něco, čemu se dnes říká, špatný trip.

V průběhu několika hodin už pod dohledem lékaře zažíval rozpad okolního světa i svého ega. Byl to démon, který ho přepadl, usadil se v jeho těle, duši i mysli. Látka, se kterou chtěl provádět pokusy, ho porazila. Jeho další myšlenkou bylo, že už je možná mrtev, nebo že se zbláznil. Hororové halucinace nakonec vystřídaly příjemné vidiny plné fantastických obrazců. Hofmana také zaujaly transformace zvuku.

Do té doby svět neznal takovou psychoaktivní látku, která by v tak malém množství, tak silně působila. Hofman si uvědomil, že LSD může být pro své vlastnosti využita například v psychiatrii. Vůbec ho ale nenapadlo, že by pro svou sílu byla někdy užívána jako rekreační droga, zmýlil se. LSD se poměrně rychle šířilo veřejností. Většina lidí, ale nemluví o droze. LSD popisují jako lék či pomocníka. Realita je taková, že je LSD na seznamu nejtvrdších narkotik vedle heroinu a kokainu. 19. dubna 1943 tak svět poznal látku, která může být velmi nebezpečnou hračku, ale i alternativním pomocníkem při tišení nádorových bolestí nebo schizofrenie.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

 

Koktejl - další články

Doporučujeme