16. června vznikla automobilka Ford. Od nejzajímavějšího příběhu automobilismu uplynulo 120 let

16. června 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Profimedia)

16. června 1903 se začal psát jeden z nejzajímavějších příběhů automobilismu. Stál za ním podnikatel Henry Ford. Toho dne se zrodila úspěšná automobilka Ford.

Ford se narodil v roce 1863 v Michiganu ve farmářské rodině. Když mu bylo 16 let odešel z domova. Jako mladý začal pracovat v Detroitu, kde se vyučil zámečníkem. Nejprve opravoval parní stroje a v roce 1891 se nechal zaměstnat ve firmě Thomase Alvy Edisona. Byl tak dobrý, že se stal inženýrem a ve volném čase se pokoušel sestavit vlastní automobil. To se mu úspěšně podařilo.

V roce 1896 vyrobil vlastní auto. Netrvalo dlouho a založil si svoji vlastní automobilovou firmu, která brzy zkrachovala. V roce 1903 měl ale štěstí. Stál u zrodu úspěšného podniku. Měl sice malý kapitál, ale po prvním roce začal slavit první úspěchy. Vyráběl velké množství automobilů a mezi nimi hned několik prototypů. Chtěl vyrobit levný a kvalitní dopravní prostředek, který by byl dostupný pro každého. Pak založil další továrny.

V jeho nové fabrice byla zavedena jako jedna z prvních technologií pásové výroby. Henry Ford byl ve své práci neúnavný. Továrny stále modernizoval, zajímal se o nové postupy, které by mohl zavést do výroby. Hledal je po celém světě, a to se mu velmi dařilo. A tak ve 20. letech jeho automobilky ovládaly až padesát procent amerického trhu.

Bylo to i proto, protože byl velkým vizionářem. Dokázal velmi dobře obchodně přemýšlet a myslel i na své zaměstnance. Zavedl osmihodinovou pracovní dobu, nebo také volné víkendy. Ford zemřel v roce 1947, když mu bylo 83 let.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme