15. června byl dvouletý Václav IV. korunován králem. Vzbuzovalo to rozpaky

15. června 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Václav IV. (Foto: Profimedia)

15. června 1363 byl českým králem korunován Václav IV. Malému Václavovi byly pouhé dva roky, když byl před nejvyšší domácí šlechtou ověnčen korunou českých králů. Trochu to vzbuzovalo rozpaky a příliš se to nelíbilo ani pražskému arcibiskupovi. Ten v jeho korunovaci spatřoval znevážení tradic, protože Václav během slavnostního aktu hlasitě křičel.

Opravdovým vladařem se Václav stal až o patnáct let později, kdy zemřel jeho otec Karel IV. Diplomacií a penězi mu zabezpečil římský trůn a měl se stát díky toho velkým a schopným panovníkem, který by spravedlivě a úspěšně vládl celé říši.

Kroniky o něm ale žádnou chválu nepíší. Ze začátku byl Václav IV. celkem aktivním panovníkem. Postupem času ale upřednostňoval různé pitky a jiná dobrodružství. Byl také značným milovníkem zvířat, proto zřídil v nové královské zahradě rozsáhlý lvinec. V Královské oboře se také na jeho příkaz chovaly divoká prasata a zubři.

I když měl dvě manželky, neměl děti. Nejprve se oženil s Johannou Bavorskou a později s Žofii Bavorskou. Život mu komplikovaly spory s vyšší šlechtou a arcibiskupem Janem z Janštejna, nebo jeho bratrem Zikmundem. Spor s arcibiskupem vyvrcholil umučením Jana z Pomuku a Janštejnovou rezignací. Král byl i několikrát za svého života zajat svými odpůrci.

Ze začátku Václav IV. podporoval snahy Jana Husa, pak ho ale odsoudil, protože čelil tlakům z různých stran. Když obdržel zprávu o první pražské defenestraci, kdy byli vyhozeni končelé z oken, pořádně to s ním zamávalo. Vyčerpalo ho to natolik, že se u něj projevila mrtvice. 16. srpna 1419 zemřel a zanechal za sebou nestabilní říši.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme