15. listopad jako den boje proti okupační moci nacistického Německa. Postřelený Opletal nebyl bezvýznamný student

15. listopadu 2022·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Věnce a pamětní deska před Hlávkovou kolejí. (Foto: Profimedia)

15. listopadu 1939 došlo v tehdejším Protektorátu Čechy a Morava k pohřbu, který rozzuřil nacisty. Veřejnost se loučila se zastřeleným studentem medicíny Janem Opletalem. Do smutečního průvodu se zapojilo tisíce studentů a rázem se stal další protestní demonstrací. K jakému dalšímu přísnému nařízení to vedlo Adolfa Hitlera? To prozrazuje podcast Youradio Talk Ozvěny minulosti.

15. listopad se před 83 lety nesmazatelně zapsal do naší historie jako den boje proti okupační moci nacistického Německa. Vše začalo 28. října 1939. Tehdy se u příležitosti vzniku Československa na řadě míst Protektorátu Čechy a Morava konala dosud největší manifestace proti německé okupaci. Účastnilo se jí na sto tisíc lidí. V Praze se davy scházely u hrobu neznámého vojína na Staroměstském náměstí a putovaly k soše sv. Václava na Václavském náměstí. Protestní akce se účastnil i Jan Opletal, kterého nacisté v rámci potlačení demonstrace postřelili do břicha.

Okamžitě byl převezen do nemocnice na Karlově náměstí. Přes veškeré úsilí lékařů ale student medicíny po 14 dnech zranění podlehl. Opletal, ale nebyl bezvýznamný student. Podle historiků byl místopředsedou studentské samosprávy na Hlávkových kolejích. Tisíce studentů se pak 15. listopadu sešli u patologického ústavu na Albertově. Odtud nesli jeho rakev až na hlavní nádraží. Odkud jeho tělo putovalo k rodičům na Moravu.

Lidé v průvodu zpívali českou hymnu a část pak pokračovala do centra Prahy. Během toho vykřikovali i hesla mířící proti Adolfu Hitlerovi a Třetí říši. Německé ozbrojené složky si to nenechali líbit. Proti studentům tvrdě zasáhli a protestující davy rozháněli. To nejhorší ale teprve mělo přijít.

Němci natrvalo uzavírají české vysoké školy

V noci z 16. na 17. listopadu gestapo společně s německou policií obsazuje vysokoškolské koleje v Praze, Brně a Příbrami. Během této akce zatkli přes 2 000 studentů. Ti skončili ve věznici na Pankráci a v kasárnách na Ruzyni. Tam nacisté popravili devět funkcionářů studentských spolků. Někteří jsou později propuštění a přes 1 260 jich putovalo do koncentračního tábora.

Hitler ve studentech spatřoval velkou hrozbu. Z toho důvodu 17. listopadu vydal další nařízení. Oficiálně po dobu tří let nechává zavřít všechny české vysoké školy, což se dotklo desetitisíců studentů. Němci se netajili tím, že je neplánovali otevřít už nikdy. To se později také potvrdilo. K otevření univerzit tedy došlo až po skončení 2. světové války.

Jan Opletal je hnacím motorem proti útlaku

Tyto události udělaly ze 17. listopadu svátek studenstva, ale i symbol boje proti útlaku. To se potvrzuje i o 50 let později. Připomínka památky Jana Opletala se stala hnacím motorem ke svržení komunistického režimu. Na jeho odkaz nezapomínal ani exprezident Václav Havel. Ten ho ocenil in memoriam řádem Tomáše Garrigua Masaryka.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme