12. dubna započal Terry Fox Maraton naděje. Jeho odhodlání překazila nemoc

12. dubna 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Terry Fox. (Foto: Profimedia)

Terry Fox se zařadil mezi nejúznávanější kanadské sportovce. Předvedl totiž celému světu, jak se dá bojovat s nepřízní osudu. V mladém věku mu byl diagnostikován nádor kostní tkáně a přišel o pravou nohu. Přesto 12. dubna 1980 vyběhl na svůj Maraton naděje, při kterém upozorňoval na vážnost onkologických onemocnění. Pojďme se na jeho příběh podívat s podcastem Youradio Talk Ozvěny minulosti.

Příběh Terryho Foxe, který se stal symbolem v boji proti rakovině, můžeme začít na střední škole. Rád sportoval a jako správný Kanaďan obdivoval hokej. Sám dal ale přednost basketbalu. Nepatřil sice k výrazným hráčům školního týmu, o to více zaujal svou zarputilostí v přípravě na zápasy. Zlomovým okamžikem v jeho životě byla nepříliš vážná dopravní nehoda, během níž si zranil pravé koleno. Kvůli bolesti, která ani po týdnech medikace neustávala, navštívil Fox lékaře. Po podrobnějším vyšetření vystavili lékaři Terryho kruté realitě. Jeho kolení kloub byl po autonehodě postižen zhoubným nádorem kostní tkáně. Diagnóza zněla jasně, okamžitá amputace pravé nohy a následná chemoterapie. Šance na uzdravení byly padesát na padesát. Terry, kterému v té době bylo 18 let, byl ale velký bojovník, nestěžoval si a okamžitě po operaci začal rehabilitovat. Později se dokonce vrátil k oblíbenému basketbalu a na vozíčku dosáhl mnoha úspěchů.

Stále ale nemohl přestat myslet na děti v nemocnici, které trpěly stejnou chorobou. Uvažoval, jak by jim mohl pomoci. Impulzem byl nakonec příběh Dicka Trauma, který jako první člověk s amputovanou nohou uběhl maraton. Tehdy se Fox rozhodl, že se pokusí o to samé.

Slávu ani uznání nehledal

Za svou životní výzvu nečekal potlesk ani uznání. Terry si naplánoval, že poběží napříč Kanadou, aby na onkologická onemocnění upozornil osobně. Souběžně s tím měl v úmyslu vybírat od Kanaďanů peníze. Jeho metou bylo získat na výzkum rakoviny milion kanadských dolarů. Později změnil názor a rozhodl se, že bude sbírat dolar od každého občana Kanady. Což by mu dohromady přineslo zhruba 25 milionu dolarů.

Běh naplánoval bez promotéru, velké kampaně a celou akci pojmenoval jako Maraton naděje. 12. dubna 1980 tak vyběhl s pár kamarády a bratrem ze St. John’s. Denně měl v plánu uběhnout 42 km, což je vzdálenost odpovídající maratonu. Ze začátku bojoval s velmi špatným počasím a nepochopením místních. Zlom nastal až 11. června v Torontu. Kde ho na hlavním náměstí čekaly tisíce lidí a o jeho běhu začala informovat všechna kanadská média. Díky toho se Fox setkával s politiky a sportovními idoly, kteří na jeho sbírku přispívali nemalé částky.

V září byl ale nucen běh přerušit. Jeho unavené tělo zmohla bolest zad, která přecházela do hrudníku. Lékař mu po řadě vyšetření oznámil, že se mu vrátila rakovina. Přesto se Terry nechtěl vzdát a slíbil novinářům, že misi dokončí. Jenže rakovina byla silnější. Fox dostal zápal plic a ráno 28. června 1981 zemřel. Jeho smrt zasáhla celou Kanadu. Jeho sen se ale i tak splnil. Za 143 dnů uběhl 5 373 km a vybral 1,7 milionu dolarů. Lidé pak přispěli celkově částkou přesahující 500 milionu dolarů.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme