10. dubna se definitivně rozpadli The Beatles. Jejich popularita přerostla do mánie

10. dubna 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Skupina Beatles. (Foto: Profimedia)

Liverpoolští Beatles byli v 70. letech minulého století na absolutním výsluní a jejich popularita nepřestávala stoupat. Souběžně s tím vzrůstalo davové šílenství fanoušků i uvnitř kapely. Tu mezi členy v roce 1969 znásobil příchod nového manažera Allena Kleina. Ještě ve stejném roce se na střeše londýnského nahrávajícího studia Apple sešli kluci k poslednímu koncertu. O rok později 10. dubna 1970 odešel ze skupiny Paul McCartney a slavní Beatles se definitivně rozpadli. Pojďme se na to podívat s podcastem Youradio Talk Ozvěny minulosti.

Počátky fenoménu Beatles nás zavedou do anglického Liverpoolu. V roce 1957 se John LennonPaulem McCartneym sešli v kapele The Quarrymen. O rok později je na kytaru doplnil George Harrison. K triu se přidali ještě další členové, kytarista Stuart Sutcliffe, bubeník Pete Best a posléze v roce 1960 vznikl i název The Beatles.

Po prvních koncertech v Anglii i Evropě prošla kapela personálními změnami a v srpnu 1962 doplnil Johna, Paula a George bubeník Ringo Starr. Beatles pak vyměnili své kožené bundy za na míru ušité obleky a se svými tradičními účesy začali tvořit jednu velkou hudební éru.

Beatles se svými skladbami ovládli hitparády jak v Evropě, tak v USA. Popularita ale začala přestupovat do mánie. Celosvětová turné s sebou přinášela obléhání hotelů i davová šílenství. Ta dosahovala takových rozměrů, že se samotní hudebníci na koncertech navzájem ani neslyšeli. Z toho důvodu se 22. srpna 1966 rozhodli v San Franciscu uskutečnit poslední živý koncert.

Nakonec se přes takový úspěch liverpoolská kapela rozpadla. Mnozí lidé označují jako důvod konce lásku mezi Johnem Lennonem a Yoko Ono. Příčiny byly ale zakořeněny mnohem hlouběji, a to v hlavách Johna a Paula. Rozepře byly tak zásadní, že to začalo otřásat i jejich dlouhodobým přátelstvím. Lennon se nechtěl navíc omezovat pouze na Beatles a uvažoval nad svou vlastní kariérou. Paul se chtěl naopak vrátit k živým koncertům.

Došlo nakonec na kompromis a Beatles se dohodli na natáčení filmu, který mapoval natáčení nového alba. Dokument s označením Let It Be měl vyvrcholit živým koncertem. S natáčením se začalo 2. ledna 1969, ve stejném roce do skupiny přibyla další třaskavá směs, a to v podobě nového manažera Allena Kleina. I přes McCartneyho nechuť jej k Beatles přivedl John Lennon. Jeho zášť vůči němu se tak dál prohlubovala.

Rozhořela se pak i soudní bitva a mezi Lennonem a McCartney vzplanul neuhasitelný požár. Na spadnutí byl i plánovaný živý koncert. Vystoupení nebylo předem oznámeno, přesto se dostalo k mnoha lidem a okolí budovy zaplavily stovky fanoušků. Krátce poté 10. dubna 1970 McCartney oznámil, že opouští Beatles a kapela se tak definitivně rozpadla.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme