7. dubna vybuchla sopka Vesuv. Italové kvůli tragédii odstoupili od pořádání olympiády

7. dubna 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Profimedia)

7. dubna 1906 vybuchla hora Vesuv u města Neapol, která je od ní vzdálená 9 km. V Neapoli žijí téměř 3 100 000 obyvatel. Vesuv se řadí do tzv. kampánské souostroví sopečného oblouku. K němuž patří i další sopky v okolí. Je to jediná sopka na evropské pevnině, která byla aktivní během posledních 100 let. Zároveň byla považována za nejnebezpečnější sopku evropské pevniny. Vzhledem k tomu, že oblast Neapolského zálivu je nejhustěji obydleným regionem pod činnou sopkou. Pojďme se na to podívat s podcastem Youradio Talk Ozvěny minulosti.

Vesuv měří 1 200 metrů a řadí se mezi tzv. stratovulkány. Tedy navrstvenou sopku s velmi příkrými svahy, jež tvoří velké množství vrstev lávy. Jeho základ tvoří hora Somma. Archeologové prokázali činnost Vesuvu už kolem roku 1 800 př. n. l.. kdy pod ním zanikly osady doby bronzové. V roce 1995 byla oblast kolem Vesuvu prohlášena za národní park.

Podle historických pramenů při explozi v roce 1906 část vrcholu zmizela a Vesuv se snížil až o 160 metrů. Řádící vulkán tehdy zničil domovy tisíců lidí, stovky z nich zabil. Itálie kvůli tragédii musela odstoupit od pořádání olympijských her.

Nejhorší dopad měly padající kameny. Ty vykolejily vlak a poničily řadu domů. Vesnice San Giuseppe Vesuviano byla sopečným popelem, kameny a lávou téměř zničena. Drtivá většina obyvatel z ní uprchla. Někteří se ale schovali v kostele, který erupce také zničila. Zemřelo několik desítek lidí. Neapol byl také pokrytý popelem a všeničícím sopečným bahnem.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme