10. prosince se slaví Den lidských práv. Ne všude je jejich dodržování samozřejmost

10. prosince 2022·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Všechny lidské bytosti se rodí svobodné a jsou si rovné ve své důstojnosti a právech bez ohledu na pohlaví, rasu, národnost a náboženství. Tak zní text Všeobecné deklarace lidských práv, kterou 10. prosince 1948 schválila Organizace spojených národů. Jde o jeden z nejdůležitějších dokumentů. Zároveň je to první univerzální dokument zaměřený pouze na základní lidská práva a svobodu člověka. Pojďme se na něj blíže podívat s podcastem Youradio Talk Ozvěny minulosti.

Deklarace obsahuje 30 článků se základními lidskými právy. Věnují se oblastem občanským, politickým, sociálně hospodářským nebo kulturním. Tyto body mají dodržovat všechny národy a státy. Konkrétně stanovuje například to, že každý člověk bez výjimek má všechna práva a svobody. Nemůže se rozlišovat podle rasy, barvy, pohlaví, jazyka, náboženství, politického nebo jiného smýšlení, národnostního, sociálního původu, majetku, rodu a jiného postavení. Také mají všichni právo na život, svobodu a osobní bezpečnost.

Nikdo nesmí být držen v otroctví, nevolnictví. Veškeré formy otroctví a obchodu s otroky jsou zakázány. Dokument rovněž zakazuje mučení, kruté, nelidské či ponižující zacházení. Všichni lidé jsou si rovni před zákonem a mají právo na stejnou ochranu bez jakéhokoliv rozlišování. Soudy musí rovněž všem poskytnout právní ochranu. Je zakázáno svévolně zatýkat, zadržovat ve vazbě nebo bezúčelně poslat člověka do vyhnanství. Každý má navíc právo se volně pohybovat, opustit svou zemi, kdy se mu zachce a bydlet na místě, podle jeho vlastního uvážení.

V době schválení měla organizace OSN jen 58 členů. V současnosti jich je 192. I mezi pouhými 58 členy, ale panuje různorodost politických systému, kulturních tradic, náboženství i ekonomické kondice, ideologie. Podepisování se zúčastnilo i bývalé Československo.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme