Za vznikem ananasu na pizze stojí kanadský restauratér Sam Panopoulos

9. února 2022·Jídlo a pití·Redakce

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Mezinárodní den pizzy se připisuje již tradičně na 9. února. Na světě snad není člověk, který by tento druh jídla neměl rád. Na tuto pochoutku můžete dát vesměs cokoliv. Avšak za velmi kontroverzní se považuje ananas, který podle jedné části populace na pizzu patří a podle druhé zase ne. Pojďme se podívat na její historii.

Pizzu Hawai vymyslel v roce 1962 kanadský restauratér řeckého původu Sam Panopoulos z Ontaria. Ten rád experimentoval a ze zajímavosti chtěl zkusit spojení sladkého ananasu se slaninou. Během pár měsíců se v jeho restauraci stala tato kombinace hitem.

Těsto u tohoto druhu je připravováno klasickým způsobem. Je potřené rajčatovým základem s česnekem a bazalkou. To se posype strouhaným sýrem a na vrch jsou kladeny slabé plátky šunky a kousky kompotovaného ananasu.

Později se pizza Hawai rozšířila i do ostatních částí světa. Název pak dostala podle značky ananasu, který Panopoulos použil. Pokrm je často vyhledávaný kvůli spojení sladkého se slaným. Přesto se nejedná o originální italský způsob přípravy pizzy a pro některé lidi je tak Hawai velmi kontroverzní a v životě by si jej nedali.

Co vy, patříte do týmu hawaiských milovníků nebo si raději dáte pravou italskou pizzu? Napište nám na facebook!

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme