Vyhledávání
Vyzkoušejte výbornou pudingovou vánočku
Vánoce jsou už za dveřmi a co by to bylo za svátky bez voňavé, nadýchané vánočky. Každá rodina má svůj nejlepší recept. Pokud ale chcete zkusit něco nového, tak pudingová vánočka bude určitě skvělou volbou.
Pokud toužíte po opravdu jemné vánočce, tak do ní přidejte sáček vanilkového pudingu. My to vyzkoušeli a výsledek hovoří za vše. Puding ji hezky provoní a s těstem se pěkně pracuje.
Co potřebujeme?
- 30 gramů droždí
- 600 gramů polohrubé mouky
- 80 gramů cukru moučka
- 250 ml vlažného mléka
- 1 sáček pudingu s vanilkovou příchutí
- 3 vejce
- 125 gramů změklého másla
- 60 g mandlí
- 100 g rozinek nebo kandované pomerančové kůry
- 4 lžíce rumu
- špetka soli
- mandlové lupínky
Postup
Nejprve droždí rozdrobte do misky a se lžící cukru míchejte do rozpuštění. Přidejte dvě vrchovaté lžíce mouky, polovinu teplého mléka a nechte 10 minut vzejít. Mazitím si smícháme zbylou mouku, cukr, mléko, sůl, puding, jedno celé vejce a dva žloutky. Dva bílky si nechte na potření naší pletené krásky.
Do směsi vmíchejte kvásek a nakonec vlažné rozpuštěné máslo. Nyní zpracujeme těsto, které musí být pěkně kompaktní a téměř by se nemělo lepit. Jakmile těsto zaděláte, přikryjte ho utěrkou a nechte 45 minut kynout na teplém místě.
Po 45 minutách zapracujte do těsta nadrobno nasekané mandlové lupínky, rozinky, které jsme přes noc namočili do rumu či kandovaný pomeranč. Poté nechte kynout dalších 45 minut.
Po vykynutí těsto rozdělte napůl a jednu polovinu rozdělte na čtyři kusy. Z každého kousku vyválejte hada a spleťte do copu. Jednodušší je udělat tři prameny, ze kterých upletete klasický cop. Přeneste na pečícím papírem vyložený plech, zploštěte trochu střed a potřete bílky.
Druhou polovinu těsta rozdělte na pět dílů, vyválejte hady a ze tří uplěťte klasický cop. Položte ho na předchozí díl, na koncích ho pod něj zastrčte, lehce opět zploštěte a potřete bílky. Poslední dvě části těsta také zapleťte, přeneste navrch a konce zastrčte dospod. Celou vánočku potřete bílky, posypejte mandličkami a nechte půl hodiny kynout.
Poté ji pečte 10 minut na 200 stupňů, a pak snižte teplotu na 160 a pečte cca dalších 30 minut do zlatova. Po vychladnutí ji můžete posypat moučkovým cukrem. Dobrou chuť!