Vyměňte fádní Mojito a Cosmopolitan za koktejly, které mají úroveň a nádech časů prohibice

11. června 2022·Jídlo a pití·Redakce

Prohibice, koktejl, bar (Foto: Shutterstock)

Jak hovoří životem ověřené pravidlo, každé zlo je k něčemu dobré. Platí to i v případě prohibice, kterou se v rozmezí let 1919 až 1933 snažili v USA omezit alkoholismus. Vedle mafie a poznání, že boj s metlou lidstva je předem odsouzen k zániku, vznikly v čase nelegálních palíren zajímavé koktejly, které nepochybně i po sto letech osloví a zpříjemní soukromí večírek nebo bujarou stylovou oslavu. Pět receptů přináší Playboy.

Jack Rose – literární inspirace

Tento koktejl oslnil i Ernesta Hemingwaye, který o něm psal v jednom ze svých románů. Přestože se nejedná o koktejl z kategorie notoricky známých, mimo jiné oslovil a stal se zdrojem inspirace dalšího velikána z řad amerických spisovatelů Johna Steinbecka, který napsal třeba román O myších a lidech.

Příprava: Naplňte šejkr ledem, nalijte 40 ml calvadosu, přidejte 15 ml grenadiny a 25 ml citronové šťávy. Protřepejte, přes sítko přeceďte do vychlazené koktejlky. Možno ozdobit koktejlovou třešní.

Ilustrační foto (Shutterstock)

South Side – drink mafiánů

V tomto případě se jedná o oblíbený koktejl mediálně nejproslulejšího mafiánského bosse Ala Capona. Svůj název získal podle chicagské čtvrti, ve které nechvalně proslulý gangster nastartoval svoji zločineckou živnost. Podle historických pramenů vznikl koktejl v důsledku nevalné kvality v nelegálních palírnách vyráběného destilátu, když kohosi napadlo gin osladit.

Příprava: Opět nutno naplnit šejkr ledem, dále je na řadě 60 ml ginu, 20 ml citronové šťávy a stejný poměr cukrového sirupu. K tomu pět lístků čerstvé máty. Promíchejte, přeceďte a nalijte do koktejlové sklenice.

Ilustrační foto (Shutterstock)

Rob Roy – Robin Hood pro vyšší vrstvu

Koktejl vytvořil už v roce 1894 u příležitosti premiéry operety Rob Roy, popisující život a konání psance, národního hrdiny a skotského Robina Hooda, barman newyorského hotelu Waldorf Astoria. Každopádně v čase prohibice se jednalo vedle Manhattanu o nejpopulárnější koktejl vyšších společenských vrstev.

Příprava: Šejkr naplňte kostkami ledu, následuje nalití 60 ml whisky. Sladká verze vyžaduje 30 ml sladkého chlazeného vermutu, suchá stejný poměr extra dry vermutu. K tomu dvě kapky Angostury Bitters. Vše promíchejte míchací lžičkou a nalijte přes sítko do koktejlové sklenky.

Ilustrační foto (Shutterstock)

Gin Rickey – v jednoduchosti je krása… a gin

Koktejl z kategorie hodně nekomplikovaných. Původní verzi s bourbonem míchal v roce 1880 ve spolupráci s lobbistou plukovníkem Joem Rickeyem barman George A. Williamson v Shoomaker baru ve Washingtonu. Nesrovnatelně větší proslulosti a oblibě se dostalo verzi s ginem, která spatřila světlo světa o pár desetiletí později.

Příprava: Do vysoké sklenice z poloviny naplněné ledem vymačkejte šťávu z limetky. Přidejte gin a zamíchejte. Dolijte sodovou vodou.

Ilustrační foto (Shutterstock)

Sidecar – sajdkára

Koktejl, přeloženo do češtiny sajdkára, byl podle dostupných historických pramenů premiérově namíchán v pařížském baru Harry’s v průběhu první světové války. Název vychází z postranního vozíku motocyklu, ve kterém seděl jistý americký kapitán, údajně první konzument koktejlu. Američtí vojáci pak importovali recept do vlasti.

Příprava: Naplňte šejkr do poloviny kostkami ledu. Nalijte 40 ml koňaku, 20 ml cointreau, 20 ml citronové šťávy. Protřepejte a přeceďte do sklenice naplněné drceným ledem. Ozdobte citronovou kůrou.

Ilustrační foto (Shutterstock)

 

Jídlo a pití - další články