Víkendové pečení: Udělejte radost výbornými dezerty, které zvládnete během chvilky

22. srpna 2021·Jídlo a pití·Dominika Číčelová

Ilustrační foto (Shutterstock)

Když se doma peče nějaká sladká dobrota ke kávě nebo k čaji, vždy vůně provoní celý byt či dům a všem se hned začnou sbíhat sliny. Od věci nejsou ani nepečené dezerty z ledničky, které se v letním počasí hodí mnohem víc. Podívejte se na těchto pár receptů, které vám nezaberou víc jak čtyřicet minut času. Doma uděláte radost a nezkazíte si víkend zdlouhavým pečením.

Domácí raffaello

Ilustrační foto (Shutterstock)

Připravíme si olej(0,5 hrnku), vejce(2ks), mléko(1 hrnek), prášek do pečiva, cukr moučku(0,8 hrnku) a polohrubou mouku (2 hrnky) a vše vyšleháme do hladkého těsta. Vylijeme ho do vysypaného plechu, posypeme kokosem smíchaným s cukrem a dám do trouby(170°C) na dvacet minut. Hotový moučník polijeme šlehačkou a necháme odležet.

 

Rychlý jablečný koláč

Ilustrační foto (Shutterstock)

Jablka(4 hrnky) oloupeme a nakrájíme na kostičky nebo nastrouháme. Vejce(4 ks) našleháme s cukrem(1 hrnek), kakaem(1.5 lžičky) a olejem(0.5 hrnku) do pěny. Přidáme jablka, mletou skořici(0.5 lžičky) a brusinky(4 lžíce). Nakonec přimícháme mouku(2 hrnky) s jedním práškem do pečiva. Těsto dobře promícháme. Těsto vlijeme a roztáhneme na plech vymazaný tukem a vysypaný strouhankou. Pečeme v předehřáté troubě nanejvýš 25 minut. Rychlý koláč s jablky necháme chvíli vychladnout, pokrájíme na kostky a podáváme. Vydrží několik dní stejně měkoučký a vláčný, pokud rychleji nezmizí ze stolu.

Jahodová sklenička

Ilustrační foto (Shutterstock)

Jahody(250 g) opláchneme, necháme oschnout, zbavíme korunek a nakrájíme na čtvrtky; menší jahody stačí na poloviny. Smetanu(1 kelímek) vyšleháme do tuha. Žloutky(3 ks) smícháme s cukrem(3 lžíce) a s jedním vanilkovým cukrem a nad párou směs šleháme do zhoustnutí. Pak ji za občasného promíchání necháme zcela vychladnout. Šlehačku, tvaroh(1 kostka) a vychladlou žloutkovou směs elektrickým šlehačem vymícháme na hladký krém. Do vychlazených pohárů nebo skleniček střídavě klademe krém, jahody a kousek piškotu. Poslední vrstva jahodového tiramisu bude z krému, který ozdobíme celou jahodou i s korunkou, nadrobno nasekanými mandlemi a piškotem.

Jídlo a pití - další články