Vyhledávání
TIPY: Je sušené ovoce zdravé? Kolik byste ho měli denně sníst?
Jedna velká epidemiologická studie, do níž se zapojilo více než 13.000 jednotlivců, zjistila, že ti, kdo konzumují sušené ovoce, mají lepší příjem živin - a nižší hmotnost - než ti, kdo ho nejedí.
Sušené ovoce – včetně sušených meruněk, brusinek, rozinek, datlí, fíků nebo švestek – ve své scvrklé podobě obsahuje velkou porci výživných látek. Když se z ovoce odstraní voda, jsou výživné látky a vláknina koncentrovanější a například půl šálku sušených vypeckovaných meruněk obsahuje 4,7 gramu vlákniny, zatímco stejné množství vypeckovaných čerstvých meruněk má pouze 1,6 gramu vlákniny. Sušené ovoce je také bohatým zdrojem antioxidantů a kyseliny listové.
Je ovšem důležité mít na paměti, že v sušeném ovoci jsou rovněž koncentrovanější i přírodní cukry. To ale širokou veřejnost nemusí příliš zneklidňovat a pro sportovce, kteří potřebují rychle doplnit hladinu cukrů, to může být i užitečné, poznamenává server CNN.
Problém to ale může znamenat pro ty, kdo si pečlivě hlídají příjem cukrů, sacharidů či kalorií. Například šálek hroznového vína obsahuje 23 gramů cukru a 104 kalorií, ale šálek rozinek obsahuje 116 gramů cukru a 520 kalorií, tedy pětinásobek.
Podle amerických nutričních doporučení by měl člověk denně sníst jeden a půl až dva šálky čerstvého ovoce. V případě sušeného ovoce jde zhruba o polovinu uvedeného množství. To platí pro zdravé osoby. Například diabetici, kteří si během dne pečlivě sledují příjem sacharidů, ale musejí dodržovat jiná pravidla.
Vzato kolem a kolem může být sušené ovoce výživnou, praktickou a snadno přenosnou svačinkou k zakousnutí, zvlášť když je smíchané s ořechy. Ovšem pokud si hlídáte cukry, sacharidy nebo kalorie, ujistěte se, že jste si odměřili přiměřenou dávku, protože sušené ovoce se dá snadno jen tak bezmyšlenkovitě ujídat.
Omezte i sušené ovoce obsahující přidané cukry, což je nejčastěji případ sušených brusinek. Ale i další druhy se proslazují nebo obalují v cukru – například ananasové kroužky či kandované ovoce. A konečně pokud jste citliví na sulfidy, anebo trpíte astmatem, vybírejte si bio druhy sušeného ovoce, které nejsou ošetřeny oxidem siřičitým.
Zdroj: ČTK