Vyhledávání
TIP FREKVENCE 1: 3 vynikající recepty z rajčat
Rajčatům se letos dařilo. Máte i vy plnou zahrádku a už jste přejedení leča nebo zeleninových salátů? Tak si udělejte zásoby na zimu nebo si zahrajte na italského kuchaře. Na Frekvenci 1 poradíme, jak na to.
Sušená nakládaná – pochoutka z Itálie.
Jen s obyčejnou troubu vystačíme na výrobu vynikajících nakládaných sušených rajčat jak z Itálie.
Potřebovat budeme:
- půl kila rajčat
- 300 mililitru rostlinného oleje
- 3 lžičky olivového oleje
- čerstvé bylinky jako je tymián, dobromysl nebo rozmarýn
- sůl
- cukr
Rajčata omyjeme, rozčtvrtíme a vydlabeme dužinu. Troubu předehřejeme na 150 stupňů, rajčata položíme na plech s pečícím papírem řezem nahoru, pokapeme je olivovým olejem, posolíme a lehce ocukrujeme. Na 150 stupňů pečeme přibližně půl hodiny, pak teplotu snížíme na 70 a dalších 10 hodin dosušujeme s pootevřenou troubou.
Zcela suchá rajčata skládáme do sklenic a prokládáme bylinkami, nakonec vše zalijeme teplým olejem. Na chladném a tmavém místě vydrží bez sterilování 3 týdny. Kdo chce, může je zavařit a vydrží mu i dva roky.
Rajčata do zásoby – v jednoduchosti je krása
Rajčata jen omyjeme, rozčtvrtíme a rovnáme do sklenic. Nebojte se přitlačit. Vejde se jich dovnitř víc a budou mít lepší chuť. Nepřidáváme, nepřisolujeme, nic. Rajčata jsou nejlepší ve vlastní šťávě. A hodí se do každého jídla. Sklenice dobře zavíčkujeme a sterilujeme na 90 stupňů půl hodiny.
Vynikající omáčka z pečených rajčat
Potřebujete:
- 10 menších rajčat
- 1 balení rajčatové passaty
- 1 cibuli
- 2 stroužky česneku
- olivový olej
- hrst čerstvých bylinek (tymián, petrželka a bazalka), sůl, pepř, chilli
Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia. Rajčata omyjeme, rozčtvrtíme a řezem vzhůru je poklademe na plech vyložený pečícím papírem. Osolíme, opepříme a přidáme trošku chilli. Pokapeme je olivovým olejem a posypeme tymiánem. Pečeme přibližně půl hodiny.
Na oleji zpěníme na jemno nakrájenou cibuli. Přidáme na tenké plátky nakrájený česnek. Po minutce zalijeme passatou. Na závěr přidáme pečená rajčata i s vypečenou šťávou. Na středním plameni vaříme přibližně 25 minut. Hotovou omáčku stačí v hrnci rozmixovat. Nebo k dokonalosti dotáhnout a propasírovat. Nakonec dosolíme, dopepříme, přidáme pár kapek olivového oleje a na jemno nakrájené čerstvé bylinky.
Podáváme s kvalitními těstovinami a nastrouhaným parmazánem.