TIP FREKVENCE 1: 3 vynikající recepty z rajčat

30. srpna 2015·Jídlo a pití·Redakce

Rajčatům se letos dařilo. Máte i vy plnou zahrádku a už jste přejedení leča nebo zeleninových salátů? Tak si udělejte zásoby na zimu nebo si zahrajte na italského kuchaře. Na Frekvenci 1 poradíme, jak na to.

Sušená nakládaná – pochoutka z Itálie.

Jen s obyčejnou troubu vystačíme na výrobu vynikajících nakládaných sušených rajčat jak z Itálie.

Potřebovat budeme:

  • půl kila rajčat
  • 300 mililitru rostlinného oleje
  • 3 lžičky olivového oleje
  • čerstvé bylinky jako je tymián, dobromysl nebo rozmarýn
  • sůl
  • cukr

Rajčata omyjeme, rozčtvrtíme a vydlabeme dužinu. Troubu předehřejeme na 150 stupňů, rajčata položíme na plech s pečícím papírem řezem nahoru, pokapeme je olivovým olejem, posolíme a lehce ocukrujeme. Na 150 stupňů pečeme přibližně půl hodiny, pak teplotu snížíme na 70 a dalších 10 hodin dosušujeme s pootevřenou troubou.

Zcela suchá rajčata skládáme do sklenic a prokládáme bylinkami, nakonec vše zalijeme teplým olejem. Na chladném a tmavém místě vydrží bez sterilování 3 týdny. Kdo chce, může je zavařit a vydrží mu i dva roky.

Rajčata do zásoby – v jednoduchosti je krása

Rajčata jen omyjeme, rozčtvrtíme a rovnáme do sklenic. Nebojte se přitlačit. Vejde se jich dovnitř víc a budou mít lepší chuť. Nepřidáváme, nepřisolujeme, nic. Rajčata jsou nejlepší ve vlastní šťávě. A hodí se do každého jídla. Sklenice dobře zavíčkujeme a sterilujeme na 90 stupňů půl hodiny.

Vynikající omáčka z pečených rajčat

Potřebujete:

  • 10 menších rajčat
  • 1 balení rajčatové passaty
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej
  • hrst čerstvých bylinek (tymián, petrželka a bazalka), sůl, pepř, chilli

Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia. Rajčata omyjeme, rozčtvrtíme a řezem vzhůru je poklademe na plech vyložený pečícím papírem. Osolíme, opepříme a přidáme trošku chilli. Pokapeme je olivovým olejem a posypeme tymiánem. Pečeme přibližně půl hodiny.

Na oleji zpěníme na jemno nakrájenou cibuli. Přidáme na tenké plátky nakrájený česnek. Po minutce zalijeme passatou. Na závěr přidáme pečená rajčata i s vypečenou šťávou. Na středním plameni vaříme přibližně 25 minut. Hotovou omáčku stačí v hrnci rozmixovat. Nebo k dokonalosti dotáhnout a propasírovat. Nakonec dosolíme, dopepříme, přidáme pár kapek olivového oleje a na jemno nakrájené čerstvé bylinky.

Podáváme s kvalitními těstovinami a nastrouhaným parmazánem.

Jídlo a pití - další články