Vyhledávání
Sobotní Babicův recept: Pečená husa se zelím a lokšemi!
Jirka Babica v sobotu dopoledne na rádiu Frekvence 1 pekl husu. Nestihli jste si jeho recept zapsat? Najdete ho uvnitř odkazu.
Potřebujete: (na 8 porcí):
* 1 husu (3,5 kg až 4 kg)
* sůl
* mléko
* 2 jablka
* 60 g hladké mouky
Husu očistíme a den před pečením ji důkladně nasolíme. Zhruba 3 hodiny před pečením ji vyndáme z lednice a necháme v pokojové teplotě.
Pak ji od soli omyjeme v mléce.
Jablka omyjeme, osušíme, zbavíme jádřinců, pokrájíme na čtvrtky a vložíme do husy. Husu položíme do keramického pekáče prsama dolů, podlijeme vodou a pomalu pečeme při teplotě 160 °C. Během pečení ji zaléváme výpekem a podle potřeby vařící vodou, abychom nezastavili pečení.
Asi po 90 minutách husu otočíme, sundáme část sádla a husu pečeme ještě asi 2 hodiny doměkka. Ke konci pečení zvyšíme teplotu na 200 ° C, aby se kůže vypekla do křupava.
Husu vyndáme a nasekáme na porce. Jablka použijeme na zahuštění zelí.
Část výpeku vydusíme na pánvi na tuk a osmahneme na něm mouku. Jíšku zalijeme vodou a necháme alespoň 30 minut povařit.
Zcedíme .
Podáváme s červeným zelím a s bramborovými lokšemi.
Červené zelí
Potřebujete:
* 450 g sterilovaného červeného zelí
* husí sádlo
* cibuli
* cukr
* sůl
Cibulku nakrájíme a dáme osmahnout na husím sádle, přidáme červené zelí a jablka z husy. Dochutíme solí (kdo má rád sladší, použije cukr).
Lokše
Potřebujete:
* 400 g vařených brambor ve slupce
* 200 g polohrubé mouky
* husí sádlo
* sůl
Ve slupce uvařené, očištěné brambory protlačíme, přidáme sůl, mouku a vypracujeme hladké těsto. Těsto rozkrájíme na větší kousky a na moukou vysypané desce každý kousek rozválíme na lokše.
Na suché pánvi nebo plechu ve vyhřáté troubě upečeme po obou stranách. Upečené pomastíme husím sádlem a podáváme .