Sobotní Babicův recept: Pečená husa se zelím a lokšemi!

22. listopadu 2014·Jídlo a pití·Luboš Procházka

Jirka Babica v sobotu dopoledne na rádiu Frekvence 1 pekl husu. Nestihli jste si jeho recept zapsat? Najdete ho uvnitř odkazu.

Potřebujete: (na 8 porcí):

* 1 husu (3,5 kg až 4 kg)
* sůl
* mléko
* 2 jablka
* 60 g hladké mouky

Husu očistíme a den před pečením ji důkladně nasolíme. Zhruba 3 hodiny před pečením ji vyndáme z lednice a necháme v pokojové teplotě.

Pak ji od soli omyjeme v mléce.

Jablka omyjeme, osušíme, zbavíme jádřinců, pokrájíme na čtvrtky a vložíme do husy. Husu položíme do keramického pekáče prsama dolů, podlijeme vodou a pomalu pečeme při teplotě 160 °C. Během pečení ji zaléváme výpekem a podle potřeby vařící vodou, abychom nezastavili pečení.

Asi po 90 minutách husu otočíme, sundáme část sádla a husu pečeme ještě asi 2 hodiny doměkka. Ke konci pečení zvyšíme teplotu na 200 ° C, aby se kůže vypekla do  křupava.

Husu vyndáme a nasekáme na porce. Jablka použijeme na zahuštění zelí.

Část výpeku vydusíme na pánvi na tuk a osmahneme na něm mouku. Jíšku zalijeme vodou a necháme alespoň 30 minut povařit.

Zcedíme .

Podáváme s červeným zelím a s bramborovými lokšemi.

Červené zelí

Potřebujete:

* 450 g sterilovaného červeného zelí
* husí sádlo
* cibuli
* cukr
* sůl

Cibulku nakrájíme a dáme osmahnout na husím sádle, přidáme červené zelí a jablka z husy. Dochutíme solí (kdo má rád sladší, použije cukr).

Lokše

Potřebujete:

* 400 g vařených brambor ve slupce
* 200 g polohrubé mouky
* husí sádlo
* sůl

Ve slupce uvařené, očištěné brambory protlačíme, přidáme sůl, mouku a vypracujeme hladké těsto. Těsto rozkrájíme na větší kousky a na moukou vysypané desce každý kousek rozválíme na lokše.

Na  suché pánvi nebo plechu ve vyhřáté troubě upečeme po obou stranách. Upečené pomastíme husím sádlem a podáváme .

Jídlo a pití - další články