Vyhledávání
Sezóna jablek je tady. 5 tipů, jak úrodu jednoduše zpracovat
Jablečná sezóna je tady! Urodilo se vám na zahrádce nebo v sadu tolik jablek, že nevíte, co s nimi? Ve sklepě je nechávat nechcete a péct štrúdl vás už nebaví? Vyzkoušejte některý z následujících receptů.
Variant, jak zpracovat velkou úrodu jablek je několik.
– uskladníme na chladném místě a pojídáme je celou zimu
– nastrouháme, posypeme cukrem a zamrazíme jako dřeň místo smetanové zmrzliny
– naložíme jako kompot
– usušíme na křížaly (ideální k televizi místo kalorických brambůrek)
– vyrobíme si mošt nebo calvados
– uvaříme hustou jablečnou omáčku s rozinkami, česnekem, cibulí a hořčicí a zpracujeme na chutné čatný, jde o vynikající tradiční italskou pochoutku k dochucování
Čerstvý kompot
- 600 gramů jablek
- 1 celou skořici
- 3 hřebíčky
- 4-6 lžic cukru
- 2 citrony
- voda
Jablka rozčtvrtíme a jádřince vykrájíme. Z citronu vymačkáme šťávu, případné pecky vyjmeme. Citronovou šťávou podle chuti okyselíme vodu. Jablka dáme do hrnce a zalijeme kyselou vodou tak, aby byly potopeny. Podle chuti přisladíme, dáme skořici, hřebíček a jablka uvaříme doměkka. Hotový jablečný kompot se skořicí necháme vychladnout. Jablečný kompot se skořicí podáváme k pečeným a smaženým masům a pečené drůbeži.
Čatný
- 1 kg jablek
- 5 stroužků česneku
- 1 cibuli
- lžičku pálivé papriky
- lžičku zázvoru
- lžičku kari
- špetku soli
- rozink
- půl hrnku cukru
Cibuli si nakrájejte najemno a česnek rozmačkejte. S oloupanými a nastrouhanými jablky a s kořením smíchejte a vařte asi 30 minut. Přidejte půl hrnečku cukru a rozinky a nechte ještě 15 minut vařit. Hotovou směs dejte uležet a naplňte do skleniček. Pro jistotu je můžete 10 minut sterilovat při 80 °C. Takové čatný se pak výborně hodí k masům.
Mošt
V moštárně, pokud přivezete víc jak 50 kilogramů jablek, vám vyrobí domácí mošt. Vhodné je alespoň 50 kilo, ze sto kilo získáme 60-80 litrů moštu.
- 1 lmoštu
- celá skořice
- 7 ks hřebíčku
- 1 lžička citronové kůry
Šťávu nalijte do hrnce, přidejte koření a nechte svařit. Odvážnější a nebo promrzlejší mohou pro zahřátí přidat i trochu rumu.
Sušené křížaly
Vsadit můžeme i na pochoutku našich babiček a prababiček. Jablka omyjte, můžete je i oloupat, odstraňte jadřince a krájejte na 5-7 milimetrové plátky. Sušit je můžete buď v troubě na pečícím papíru při teplotě 50-70 stupňů, a nebo v sušičce ovoce. Sušené křížaly patří na každý vánoční stůl.
Jablečná přesnídávka
Proč byste si ji měli dělat doma a ne ji jednoduše koupit v obchodě? Protože tahle není plná hromady cukrů a víte přesně, z čeho ji vyrobíte. Celý videorecept najdete ZDE.