Vyhledávání
Rajčatový koláč a špecle s medvědím česnekem
Rajčatový koláč
půl hrnku sušeného parmazánu
půl hrnku hladké mouky
sůl, pepř
muškátový oříšek
100 g studeného másla
4 vejce
500 g baby rajčátek
1 zakysaná smetana
bazalka
50 g šunky schwarzwald nebo parmské šunky
Vypracujeme mouku s půlkou parmazánu, s kousky studeného másla, vejcem a solí na jemné, vláčné těsto, a to nejlépe hákem na těsto a později rukama. Zakryjeme a necháme v lednici vychladnout asi 30 minut.
Rajčata omyjeme a rozpůlíme. Zakysanou smetanu dobře promícháme se zbývajícími 3 vejci. Přimícháme zbývající půlku parmazánu a bazalku.
Do formy o průměru 26 cm dáme pečící papír. Vyválíme těsto na pomoučeném povrchu a vložíme do formy, přičemž hranu stiskněme asi 2 cm vysoko. Spodek několikrát propíchneme vidličkou. Posypeme rajčaty a na kostičky nakrájenou 2/3 šunky. Zalijeme vaječnou smetanou, opepříme a posypeme zbytkem šunky.
Pečeme při 175 ° C po dobu 45-50 minut.
Špecle s medvědím česnekem
4 vejce
200 g mouky polohrubé
špetka soli
popřípadě voda
medvědí česnek, čerstvější
máslo
Z mouky, vajec a soli v míse s hákem vypracujeme těsto. Těsto je správné, když se začnou dělat bubliny. Konzistenci můžeme měnit přidáním mouky nebo vody. Na medvědím česneku se zbavíme stonků omyjeme, osušíme a jemně překrájíme a smícháme s těstem.
Přivedeme do varu vodu ve větším hrnci a pomocí haluškovače nebo nožem z mokrého prkénka tvoříme špecle. Asi po minutě vařečkou odlepíme ode dna. Když špecle vyplavou nahoru, vyndáme pomocí síta. Dáme na talíř, přelijeme rozpuštěným máslem a podle chuti osolíme.