Rajčatový koláč a špecle s medvědím česnekem

6. dubna 2019·Jídlo a pití·Redakce

Rajčatový koláč

půl hrnku  sušeného parmazánu
půl hrnku hladké mouky
sůl, pepř
muškátový oříšek
100 g  studeného másla
4 vejce
500 g baby rajčátek
1 zakysaná smetana
bazalka
50 g šunky schwarzwald nebo parmské šunky

Vypracujeme mouku s půlkou parmazánu, s kousky studeného másla, vejcem a solí na jemné, vláčné těsto, a to nejlépe hákem na těsto a později rukama. Zakryjeme a necháme v lednici vychladnout asi 30 minut.
Rajčata omyjeme a rozpůlíme. Zakysanou smetanu dobře promícháme se zbývajícími 3 vejci. Přimícháme zbývající půlku parmazánu a bazalku.

Do formy  o průměru 26 cm dáme  pečící papír. Vyválíme těsto na pomoučeném povrchu a vložíme do formy, přičemž hranu stiskněme asi 2 cm vysoko. Spodek několikrát propíchneme vidličkou. Posypeme rajčaty a na kostičky nakrájenou 2/3 šunky. Zalijeme vaječnou smetanou, opepříme a posypeme zbytkem šunky.
Pečeme při 175 ° C po dobu 45-50 minut.

 

Špecle s medvědím česnekem

4 vejce
200 g mouky polohrubé
špetka  soli
popřípadě voda
medvědí česnek, čerstvější
máslo

 

Z mouky, vajec a soli v míse s hákem vypracujeme těsto. Těsto je správné, když se začnou dělat bubliny. Konzistenci můžeme měnit přidáním mouky nebo vody. Na medvědím česneku se zbavíme stonků omyjeme, osušíme a jemně překrájíme a smícháme s těstem.

Přivedeme do varu vodu ve větším hrnci a pomocí haluškovače nebo nožem z mokrého prkénka tvoříme špecle. Asi po minutě vařečkou odlepíme ode dna. Když špecle vyplavou nahoru, vyndáme pomocí síta. Dáme na talíř, přelijeme rozpuštěným máslem a podle chuti osolíme.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme