Podzim klepe na dveře. Zahřejte se v sychravých dnech horkými nápoji

2. října 2023·Jídlo a pití·Redakce

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Podzim nám klepe na dveře a s ním i začíná sezóna teplých nápojů. Grog nebo punč známe každý, bohužel v nich většinou je alkohol a nemůžete je popíjet třeba v práci. Pojďme se podívat na tři takové, ve kterých alkohol nenajdete a zaručeně vás zahřejí.

Už jste slyšeli o jablečném čaji? Ne? Na dva hrnky potřebujete 500 ml vody, 1 lžíci černého sypaného čaje, 1 jablko, 1 celou skořici, 3 hřebíčky, 1 badyán a kousek zázvoru. Poté stačí do džbánku dát na kousky nakrájené jablko, kousek zázvoru, černý čaj v sítku, badyán a hřebíček. Vše pak zalijte vroucí vodou a nechte 10 minut louhovat. Pokud máte rádi hodně sladké, doporučujeme polovinu vody nahradit jablečným nebo pomerančovým džusem.

Druhým oblíbeným a hodně populárním teplým podzimním nápojem je chai latte. To domácí vám bude určitě chutnat stejně, ba více, než v kavárně. Na dvě porce potřebujete 500 ml vody, 6 semínek kardamomu, 10 hřebíčků, půl lžičky kardamomu, kousek zázvoru, 3 celé skořice,  1 lžíce sypaného černého čaje, 250 ml mléka a med. Nejprve dejte do hrnce koření, zázvor, zalejte vodou a přiveďte k varu. Nechte probublábat cca 5 minut. Následně hrnec dejte mimo oheň a nechte v něm v sítku vylouhovat čaj. Pak čaj sceďte a rozlejte do sklenic. Mléko našlehejte, rozdělte do obou sklenic s čajem a doslaďte medem.

Horká čokoláda v chladných dnech nikdy nezklame a co teprve s kávovou příchutí. Připravte si 400 ml mléka, 70 g hořké čokolády, šálek kávy, 150 ml smetany na šlehání. Postup je velmi jednoduchý, stačí nalít mléko do rendlíku, nalámat do něj čokoládu a zahřívat, až se rozpustí. Poté přilejte kávu a vše prohřejte. Hotový nápoj nalíjte do hrnků, ozdobte našlehanou smetanou, posypte skořicí či čokoladovými pecičkami.

Jídlo a pití - další články