IKEA zveřejnila recept na proslulé masové kuličky. Zvládnete je doma raz dva

22. dubna 2020·Jídlo a pití·Barbora Pisingerová

Švédský řetězec IKEA se specializuje na prodej nábytku a bytových doplňků, popularitu u zákazníků mu ale zajišťují i legendární masové kuličky, které je možné zakoupit v místní restauraci. A právě recept na jejich přípravu se nyní vedení řetězce rozhodlo zveřejnit. 

Návštěva rozlehlých poboček obchodu s nábytkem IKEA se může pořádně protáhnout. Řetězec proto do prodejen zakomponoval i vlastní restauraci, kde se mohou zákazníci během nákupu občerstvit. Nápad se skvěle osvědčil a místní speciální masové kuličky se dokonce mezi nakupujícími staly naprostým hitem.

Pobočky IKEA a s nimi i jejich restaurace jsou v současné době zavřené. Řetězec ale na své věrné zákazníky nezapomíná a rozhodl se proto, že jako vstřícné gesto odtajní recept na svou specialitu. Zájemci si tak kuličky mohou připravit alespoň doma.

Recept na 4 porce

Ingredience na masové kuličky

  • 500 g mletého hovězího
  • 250 g mletého vepřového
  • 1 na jemno nakrájená cibule
  • 1 rozmačkaný stroužek česneku
  • 100 g strouhanky
  • 1 vejce
  • 5 polévkových lžic plnotučného mléka
  • sůl a pepř

Ingredience na krémovou omáčku

  • olej
  • 40 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • 150 ml zeleninového vývaru
  • 150 ml hovězího vývaru
  • 150 ml smetany
  • sójová omáčka
  • dijonská hořčice

Postup

Pro přípravu kuliček důkladně smíchejte vepřové a hovězí maso. Směs pořádně zpracujte prsty, abyste se zbavili hrbolů a hrudek. Přidejte cibuli, česnek vejce a strouhanku, 5 lžic mléka a osolte a opepřete podle vlastní chuti. Všechno opět důkladně promíchejte. Ze směsi vytvořte 20 souměrných kuliček, které pak zhruba na dvě hodiny uložte do lednice, aby lépe držely pohromadě.

Po dvou hodinách si na pánvi nechte rozpálit olej a kuličky zlehka osmahněte. Nechte si předehřát troubu na 180 °C. Mírně osmažené kuličky dejte na plech a pečte asi 30 minut.

K přípravě omáčky si nechte na pánvi rozehřát máslo. Přidejte mouku a dvě minuty pořádně míchejte. Za stálého míchání přidejte i zeleninový a hovězí vývar. Nakonec přidejte smetanu, 2 lžičky sojové omáčky a 1 lžičku dijonské hořčice. Nechte povařit, promíchejte a nechte omáčku trochu ztuhnout.

Kuličky s omáčkou můžete podávat například s brambory nebo s hranolky. Dobrou chuť!

 

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme