Vyhledávání
Gurmáni Frekvence 1 na cestách: Holandsko!
Holandsko se může pyšnit krásnými květinami, větrnými mlýny i typickými dřeváky. My dnes ale nahlédneme do Holandské kuchyně.
Od každého něco
Holandská kuchyně je spojením toho nejzajímavějšího z německé, flanderské a francouzské gastronomie. To vše je podtrženo exotickými ingrediencemi, které už kdysi holandští obchodníci dováželi ze zámoří.
Abyste prožili jedinečný gurmánský zážitek, nemusíte hledat dlouho. Ty nejzajímavější holandské speciality dostanete i v obyčejné místní hospodě.
Rybí speciality
Zeptali jsme se kuchaře Jirky Babicy, co by nám v Holandsku doporučil:
„Tam musíte ochutnat matesy. Je to ryba v solném roztoku, která je zbavená hlavy a páteře. Vezmete ji do dvou prstů, zakloníte hlavu a šoupnete je do pusy. Dělá to tak i královna Beatrix.”
Ochutnejte určitě i slanečky, uzené úhoře, tresku, platýze a garnáty. To vše umí Holanďané výtečně připravit a rozhodně si pochutnáte.
Základem jsou brambory, sýry a pivo
Holandské recepty často stojí na dvou základních ingrediencích – na bramborách a dušené zelenině. V jídelním lístku proto často najdete stamppot, což jsou různé levnější suroviny v jednom hrnci – většinou brambory, kroupy, luštěniny a špek, boerenkoolpot jsou zase šťouchané brambory s kadeřavou kapustou a zuurkoolstamppot, tedy šťouchané brambory s kysaným zelím.
Holandsko je proslulé svými mléčnými výrobky – především sýry. Nejznámější jsou gouda a eidam. Sýry vyrábí v mnoha obměnách s množstvím chutí.
Z sladkých dobrot jsou nejoblíbenější lívanečky z pohankové mouky, palačinky, oplatky slepované sirupem, ale také lékořicové bonbony
Holanďané jsou milovníky piva. Pijí světlé i tmavé pivo, sladké i hořké, ale také neobvyklé druhy jako třeba ovocné nebo bylinkové. Rádi si dají i vaječný koňak. Dokážou vypít i neuvěřitelné množství černé kávy, kterou pak v zimě rádi nahradí kakaem se šlehačkou.