K adventu patří tradiční štola. Upečte si ji podle RECEPTU, který nám dala Helena Vondráčková

12. prosince 2016·Jídlo a pití·Luboš Procházka

Řadu let o ní mluví, mnoho lidí už si na ní pochutnalo! Nikdy ale Helena Vondráčková nechtěla prozradit svůj recept na vánoční štolu. Až teď ho sepsala pro Frekvenci 1. Mrkněte se.

Potřebujete:

* 2 vejce
* 1 kg mouky
* 80 g kvasnic
* 60 hořkých mandlí – spařené vodou nahrubo umeleme, slupku stáhneme
* trochu soli
* 400 g másla a přidat trochu sádla (lžíci)
* 380 g sultánek
* 150 cukru
* 6 sáčků vanilkového cukru
* citronovou kůra (nastrouhanou
* 125 g kandovaného ovoce
* mléko

Postup:

Trochu mouky, droždí a vlažné mléko mícháme v misce a necháme vykynout.

Pak přidáme vše ostatní a vypracujeme v hladké těsto. Ne příliš měkké!

Těsto propracujeme, dáme na pomoučněný vál a vyválíme ho do formy válce, následně necháme pod přikrývkou 30-40 minut vykynout.

Následně z těsta vyválíme čtvercovou placku, do tvaru obdélníku a z obou delších stran přeložíme přes sebe.

Dáme na plech, který potřeme tukem a posypeme moukou.

Pečeme cca 45 minut při 170-180 stupních.

Vánoční štola.

Vánoční štola.

Jídlo a pití - další články