Babicovy recepty: Tradiční polévka z Bali a pomocníci při kocovině

1. ledna 2016·Jídlo a pití·Redakce

Každý víkend pro vás máme jedinečné recepty, které pro rádio Frekvence 1 připravuje kuchař Jirka Babica. Na neděli připravil tradiční polévku z Bali a pár tipů na kocovinu.

POMOCNÍCI PŘI KOCOVINĚ

1 )  Syrečky s pivem

3 syrečky

1 lžíce másla

1-2 dcl světlého piva

chilli koření

Do mísy dáme syrečky, kousek másla, zalijeme světlým pivem a přidáme trošku chilli koření. Nemícháme, ale dáme na dvě minuty do mikrovlnné trouby. Potom rozpuštěné máslo a rozměklé syrečky vmícháme do směsi. Za tepla mažeme na čerstvý chléb.

2)  Vaječný koktejl

2 vejce

tabasco

sůl

pepř

olivový olej

Do sklenice vyklepneme 2 vajíčka, tabasco, sůl, pepř a trochu olivového oleje, rozmícháme a vypijeme.

POLÉVKA Z BALI MIE BAKSO

1 lžíce oleje

1 cibule

1 mrkev

trochu zelí

1 jarní cibulka

chilli paprička

1 kostka bujónu

kuřecí maso

Ketjap manis (nebo sladká sójová omáčka) rýžové nudle sambal oilek smažená cibulka

 

Masové kuličky:

kuřecí maso

1 žloutek

sůl, pepř

hladká mouka

Připravíme si hlubší pánev. Na oleji osmahneme cibuli, nastrouhanou mrkev, nakrouhané zelí, brokolici, jarní cibulku, čerstvou chilli papričku a lehce osolíme. Tři až čtyři minuty necháme smažit. Potom zeleninu zalijeme horkou vodou, přidáme trochu bujónu na chuť, kousky kuřecího masa a necháme povařit. Připravíme masové kuličky.

Mleté kuřecí maso, žloutek a trochu mouky smícháme dohromady, osolíme a vytvoříme vláčnou směs, ze které potom vytvarujeme malé kuličky. Masové kuličky přidáme do polévky spolu s rýžovými nudlemi. Zakapeme sladkou sójovou omáčkou, povaříme a podáváme se sambalem oilek a smaženou cibulkou.

 

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme