Babicovy recepty: Sýrová polévka s masem a zeleninou a plněné zelné rolády

24. února 2018·Jídlo a pití·Redakce

Také tento víkend vaří na Frekvenci 1 Jirka Babica. Mrkněte na jeho recepty a zkuste to s ním.

Sýrová polévka s masem a zeleninou

5 brambor
1 mrkev
půl pórku
půl hlavy brokolice
300 gr  mletého masa
2 tavené smetanové sýry
1 cibule
2 str.česneku
1 l zeleninového vývaru
sůl, paprika mletá
petrželka
Oloupané brambory nakrájíme na kostičky, mrkev a pórek na plátky, brokolici na menší růžičky, cibuli na jemno. V hrnci na oleji opečeme cibuli s mletým hovězím masem posypeme mletou paprikou, promícháme a zalijeme vodou nebo vývarem. Přidáme brambory a mrkev osolíme a vaříme 15 minut. Vložíme pórek a brokolici a na menším ohni vaříme dalších 15 minut. Přidáme tavený sýr na menší kousky, rozmícháme a provaříme. Nakonec přidáme nakrájenou zelenou petrželku

Plněné zelné rolády

1  zelí
500 g mletého masa, smíšené
1 cibule
1 starší houska
1 vejce
100 g slaniny, nakrájené na kostičky
500 ml vývaru
200 ml smetany
  Sůl a pepř
1 lžíce hořčice
 1 lžička pálivé papriky
 majoránka
Na zelí nařízneme koštál a dáme zelí vařit do velkého hrnce. Odlupující listy vytahujeme.
Mleté maso smícháme s vejcem, namočenou vymačkanou houskou, hořčicí, s nakrájenou cibulí, osolíme, opepříme, přidáme papriku a podle chuti majoránku. Promícháme a hmotou naplníme jednotlivé listy a zabalíme do rolády. Ve větším hrnci na oleji opečeme spolu s nakrájenou slaninou do hněda a podlijeme vývarem ze zelí. Přikryjeme pokličkou a dusíme půl hodiny. Zalijeme smetanou, necháme 5 minut povařit. Dochutíme solí a pepřem. Podáváme s vařeným bramborem.

Jídlo a pití - další články