Babicovy recepty: Strapačky se slaninou a zelím a jitrnice

18. února 2017·Jídlo a pití·Redakce

Také tento víkend vaří na Frekvenci 1 Jirka Babica. Mrkněte na jeho recepty a zkuste to s ním.

STRAPAČKY SE SLANINOU A SE ZELÍM

1 kg brambor

300 g hrubé mouky

sůl

2 cibule

půl kila zelí

200 g slaniny

Brambory očistíme, a nastrouháme na jemném  struhadle. Brambory  osolíme a za stálého míchání přisypáváme hrubou mouku. Vzniklé těsto by se nemělo lepit, ale ani rozpadat. Těsto vkládáme do vařící osolené vody z prkénka pomocí nože nebo  pomocí haluškovače. Dvě minuty necháme vařit. Uvařené halušky vyplují na povrch. Na slanině opečeme nakrájenou  cibuli. Přidáme zeli a necháme podusit pět minut pod pokličkou. Halušky scedíme a smícháme s kyselým zelím.

JITRNICE

400 g vepřového kolena

200 g vepřových jater

400 g vepřové hlavy

200 g housky

200 ml vývaru

200 g vepřového bůčku s kůží

1 stroužek česnek

sůl

majoránka

mleté nové koření

muškátový květ

pepř

Uvaříme všechno maso a pak ho umeleme. Nakrájíme housky a přelijeme je vývarem a také umeleme.

Maso a housky smícháme, osolíme, opepříme a důkladně promícháme. Hustotu můžeme regulovat vývarem případně houskou.

Směs naplníme do střev, uzavřeme špejlí, necháme vychladnout a opékáme .

 

Jídlo a pití - další články