Vyhledávání
Babicovy recepty: Strapačky se slaninou a zelím a jitrnice
Také tento víkend vaří na Frekvenci 1 Jirka Babica. Mrkněte na jeho recepty a zkuste to s ním.
STRAPAČKY SE SLANINOU A SE ZELÍM
1 kg brambor
300 g hrubé mouky
sůl
2 cibule
půl kila zelí
200 g slaniny
Brambory očistíme, a nastrouháme na jemném struhadle. Brambory osolíme a za stálého míchání přisypáváme hrubou mouku. Vzniklé těsto by se nemělo lepit, ale ani rozpadat. Těsto vkládáme do vařící osolené vody z prkénka pomocí nože nebo pomocí haluškovače. Dvě minuty necháme vařit. Uvařené halušky vyplují na povrch. Na slanině opečeme nakrájenou cibuli. Přidáme zeli a necháme podusit pět minut pod pokličkou. Halušky scedíme a smícháme s kyselým zelím.
JITRNICE
400 g vepřového kolena
200 g vepřových jater
400 g vepřové hlavy
200 g housky
200 ml vývaru
200 g vepřového bůčku s kůží
1 stroužek česnek
sůl
majoránka
mleté nové koření
muškátový květ
pepř
Uvaříme všechno maso a pak ho umeleme. Nakrájíme housky a přelijeme je vývarem a také umeleme.
Maso a housky smícháme, osolíme, opepříme a důkladně promícháme. Hustotu můžeme regulovat vývarem případně houskou.
Směs naplníme do střev, uzavřeme špejlí, necháme vychladnout a opékáme .