Babicovy recepty: Srnčí guláš, mandlovo-rybízový koláč

5. února 2017·Jídlo a pití·Redakce

SRNČÍ GULÁŠ

1 kg srnčího masa
2 větší cibule
2 dcl červeného vína
1 lžíce rajského protlaku
směs zvěřinového koření
2 perníky se švestkami v čokoládě
šťáva z pomeranče
sůl

Na krokety:

4 brambory
1 vejce
2 cibule
4 lžíce polohrubé mouky
strouhanka
olej, sůl

Na oleji orestujeme cibuli, přidáme maso, koření, protlak, zalijeme vínem a dusíme doměkka. Maso vyndáme, přidáme šťávu z pomeranče a nakrájený perník. Maso vrátíme zpět a prohřejeme.

Brambory rozmačkáme, přidáme osmaženou cibulku, vejce, mouku, osolíme a dobře promícháme. Vyválíme váleček, nakrájíme ho na krokety, které obalíme ve strouhance a smažíme na oleji dozlatova.

MANDLOVO-RYBÍZOVÝ KOLÁČ

Na korpus:

2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek smetany
1 hrnek cukru
3 vejce
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
šťáva a nastrouhaná kůra z 1/2 citrónu
100 g másla
4 lžíce rybízové marmelády na potření korpusu

50 g másla a strouhanka na vymazání a vysypání formy

Na náplň:

100 g másla
3 lžíce cukru
100 g mandlí
3 bílky

V míse smícháme cukr, mouku, smetanu, vejce, rozpuštěné máslo, šťávu a kůru z půlky citrónu, prášek do pečiva, vanilkový cukr a vše promícháme. Vlijeme do formy vymazané máslem a vysypané strouhankou. Pečeme v troubě 15 minut při 180°C.

Mezitím si vyšleháme 3 bílky a přidáme do nich lžíci cukru. Na másle si orestujeme plátky mandlí. Upečený korpus vyjmeme z trouby, potřeme rybízovou marmeládou, navrch rozetřeme sníh a posypeme mandlemi. Dáme zapéct na 15 minut do trouby při 160°C.

Jídlo a pití - další články