Babicovy recepty: Salát s křupavou slaninou a zelný štrúdl

8. dubna 2017·Jídlo a pití·Redakce

LEDOVÝ SALÁT S KŘUPAVOU SLANINOU

1 ledový salát
snídaňový špek
2 stroužky česneku
3 plátky toastu
olivový olej
petrželka
6 lžic červeného vinného octa
pažitka
2 lžičky kremžské hořčice

Salát natrháme, omyjeme a necháme okapat. Plátky snídaňové slaniny opékáme na pánvi 10 minut dokřupava. Na ubrousku necháme osušit. Do tuku ze slaniny vložíme prolisovaný česnek a pražíme 3 minuty. Přidáme na větší kousky nakrájený toast a 5 minut opékáme. Na marinádu smícháme olivový olej s vinným octem, nakrájenou petrželkou, pažitkou, kremžskou hořčicí, ochutíme solí a octem. Marinádou přelijeme salát a promícháme. Salát dáme na talíř, ozdobíme křupavou slaninou a krutóny.

ZELNÝ ŠTRÚDL

3 lžíce jablečného octa
1 lžíce másla
2 lžičky cukru
1 lžička kmínu
1 svazek petrželky
pepř, sůl
1 lžíce sádla
150 g slaniny
listové těsto
1 kg bílého zelí
1 cibule

Zelí zbavíme stonku a nakrájíme. Na sádle osmahneme nakrájenou slaninu a cibuli, přidáme lžičku kmínu, posypeme cukrem, necháme zkaramelizovat a zakápneme octem. Přidáme zelí a osolíme opepříme, přikryjeme a vaříme ve vlastní šťávě doměkka. Přidáme nakrájenou petrželku a necháme vypařit. Připravené pláty listového těsta na plechu na pečícím papíru potřeme po okrajích rozšlehaným vejcem. Vnitřek vyplníme zelím. Zatáhneme, potřeme vejcem a dáme do trouby na 20 minut na 200 stupňů.

Jídlo a pití - další články