Vyhledávání
Babicovy recepty: Ředkvičková polévka a slaná velikonočka
ŘEDKVIČKOVÁ KRÉMOVÁ POLÉVKA
1 lžíce másla
1 cibule
2 brambory
1 svazek ředkviček
vývar nebo kostka zel. bujónu
1 smetana
1 hrnek mléka
citronová šťáva
sůl, pepř
Oloupeme cibuli a brambory, nakrájíme na kostičky a na másle v hrnci osmahneme . Zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme asi 15 minut do měkka . Přidáme omyté lístky ředkviček . Provaříme , promixujeme dohladka a zjemníme mlékem a smetanou . Dochutíme solí ,pepřem a citronovou šťávou . Nabereme do talíře, posypeme nakrájenými ředkvičkami a lístky.
SLANÁ VELIKONOČKA
půl kila polohrubé mouky
30 g droždí
2 lžíce slunečnicového oleje
hrnek mléka
2 vejce
sůl
1 lžíce mleté papriky
petrželka
pažitka
2 lžíce smetany
kmín
sezamová semena
Z mouky, vejce, droždí, másla, mléka, soli připravíme kynuté těsto. Necháme ho vykynout.
Potom těsto prohněteme a rozdělíme na 3 stejné části. Do jedné zapracujeme papriku, do druhé jemně nasekané bylinky.
Všechny 3 části zformujeme do stejných válečků a spleteme jako vánočku. Smetanu rozšleháme s vejci a velikonočku potřeme.
Můžeme posypat kmínem a sezamem. Pečeme 35 minut na 180 až 200 stupňů.