Vyhledávání
Babicovy recepty: Mrkvová polévka se zázvorem a bramborové knedlíky
Také tento víkend vaří na Frekvenci 1 Jirka Babica. Mrkněte na jeho recepty a zkuste to s ním.
MRKVOVÁ POLÉVKA SE ZÁZVOREM
700 g karotky
1 lžíce zázvoru
1 lžíce másla
1 cibule
1 stroužek česneku
1,25 l zeleninového vývaru
1 lžička kůry z pomeranče
sůl , pepř
bílý jogurt
Karotku oloupeme a nakrájíme na menší kusy.
V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek a 3 minuty osmahneme. Potom přidáme karotku a krátce opečeme , přidáme zázvor, pomerančovou kůru a zalijeme zeleninovým vývarem . Uvedeme do varu, snížíme teplotu a přiklopíme.
Vaříme 20 minut dokud karotka není měkká. Polévku rozmixujeme do krému. Osolíme a opepříme podle chuti.
Polévku podáváme ozdobenou jogurtem nebo smetanou.
BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY PLNĚNÉ UZENÝM
300 g vepřové uzené krkovice
6 cibulí
350 g hrubé mouky
2 lžíce krupice
2 vejce
sůl, pepř
5 str. česneku
1 kg brambor
1/2 kg kysaného zelí
50 g uzené slaniny
50 g cukru
olej, sádlo
Vepřovou krkovičku uvaříme, na jemno nakrájíme nebo umeleme. Dvě cibule nakrájíme na jemno, podusíme na oleji, přidáme česnek, maso, pepř, sůl, podusíme a necháme vychladnout.
Z brambor (uvaříme ve slupce,oloupeme , nastrouháme ), mouky, vajec a soli si připravíme těsto. Rozválíme a vykrajujeme kolečka o průměru 6 cm, na vrch dáme připravenou masovou směs a uděláme kuličky, které dáme vařit do vroucí vody na 10 minut .
Podáváme polité rozehřátou slaninou a osmaženou cibulkou na dušeném zelí.