Babicovy recepty: Koprovka a pikantní polévka z hlívy ústřičné

25. února 2017·Jídlo a pití·Redakce

Také tento víkend vaří na Frekvenci 1 Jirka Babica. Mrkněte na jeho recepty a zkuste to s ním.

PIKANTNÍ POLÉVKA Z HLÍVY ÚSTŘIČNÉ

půl kila hlívy ustřičné
4 brambory
2 mrkve
2 plátky celeru
2 lžíce rajského protlaku
1 lžíce mleté papriky
2 čerstvé papriky
1 cibule
1 lžíce sádla
1 stroužek česneku
sůl
mletý pepř

Cibuli osmahneme, přidáme červenou papriku, na kostičky nařezané hlívy a krátce orestujeme. Vložíme rajský protlak. Přidáme na kostičky nakrájené brambory, mrkev a celer, podle potřeby podlijeme vodou, přidáme majoránku, česnek pepř a osolíme. Vše společně dusíme doměkka. Podáváme s chlebem.

KOPROVKA

300 ml smetana
2 lžíce  hladké mouky
2 lžíce  másla
půl litru  masového  vývaru
1 lžíce  cukru
2 lžíce octa
1 svazek kopr
sůl

Mouku dáme do rozehřátého másla a za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Rozředíme ji vývarem a pořádně rozšleháme, necháme zavařit a teplotu stáhneme. Přidáme 2 lžíce octa. Povaříme za občasného míchání přibližně 20 minut. Smetanu přilijeme a krátce povaříme. Omáčku ochutíme cukrem a osolíme dle chuti. Na závěr přimícháme nakrájený kopr. Podáváme s vařeným vejcem a bramborami.

Jídlo a pití - další články