Vyhledávání
Babicovy recepty: Kachní prsa na brusinkách * Roláda s višňovým džemem
Také v neděli pro vás na Frekvenci 1 vaří oblíbený kuchař Jirka Babica. Tentokrát připravil Kachní prsa na brusinkách a roládu s višňovým džemem.
KACHNÍ PRSA NA BRUSINKÁCH
Připravte si:
- 2 ks kachních prsou
- 50 g sušených brusinek
- 50 ml červeného suchého vína
- 1 jablko
- 1 pomeranč
- 1 lžíce hnědého cukru
- 1 lžíce másla
- olivový olej
- zázvor
Brusinky si namočíme do vína. Kachní prsa opláchneme, důkladně osušíme, na kůži nařízneme na čtverečky, osolíme a opepříme. Stranou s kůží položíme na rozpálenou pánev s trochou olivového oleje a opékáme asi 5 minut, dokud kůže není křupavá. Prsa otočíme, přiklopíme, teplotu stáhneme a necháme dojít. Kachní prsa mohou být uvnitř do červena.
Prsa vytáhneme. Na výpeku opečeme jablko nakrájené na tenčí měsíčky do zlatova. Přidáme brusinky i s vínem, ve kterém se marinovali, vymačkanou šťávu z 2 pomerančů, lžíci třtinového cukru a kousek nastrouhaného čerstvého zázvoru. Promícháme a na mírném ohni necháme omáčku zredukovat. Na závěr přidáme máslo, které v omáčce necháme rozpustit.
Prsa nakrájíme na plátky a podlijeme pomerančovou šťávou s brusinkami. Jako příloha opečený brambor.
ROLÁDA S VIŠŇOVÝM DŽEMEM Z CUKETOVÉHO TĚSTA
Těsto:
- 600 g cukety
- 1 lžíce kokosového oleje
- 200 g hladké mouky
- 2 vejce
- prášek do pečiva
- 1 lžička mleté skořice
- 100 g cukr
Nádivka:
- 250 g džemu
- 100 g mletý mák
Rozpustíme si kokosový olej, na kterém osmahneme nastrouhanou cuketu tak 5 minut. Necháme vychladit. Smícháme mouku , skořici, cukr a prášek do pečiva. Vychlazenou cuketu rozmixujeme s vejci a směs vylijeme k sypké směsi. Promícháme a vylijeme na plech na pečící papír.
Pečeme při 180 stupních 25 minut. Ještě teplý korpus srolujeme a necháme vychladit.
Mezitím si smícháme 250 g džemu se 100 g máku a rozetřeme na vychladlý korpus. Poté znovu srolujeme (ale už bez papíru) a dáme do lednice na minimálně 2 hodiny. Vrch můžeme polít čokoládou nebo jen posypat moučkovým cukrem.