Babicovy recepty: Jablkový koláč a těstoviny se slaninou a vejci

14. května 2017·Jídlo a pití·Redakce

NADÝCHANÝ JABLKOVÝ KOLÁČ

300 g mouky polohrubé
200 g měkkého másla
1 hrnek cukru
1 vanilkový cukr
1 kg jablek
200 g zakysané smetany
1 čajová lžička citronové kůry
5 ks vajec
200 g smetany

Smícháme mouku s měkkým máslem, půlkou cukru a vanilkovým cukrem. Vložíme do vymazané formy a prsty vtlačíme a vytlačíme i po stranách. Jablka oloupeme, zbavíme jadřince, nakrájíme na kousky a vložíme do formy.

Zbytek cukru smícháme s 5 žloutky, zakysanou smetanou, smetanou, citronovou kůrou. Nakonec opatrně vmícháme s 5 bílků vyšlehaný sníh. Nalijeme na jablka do formy a dáme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 1 hodinu

TĚSTOVINY SE SLANINOU A VEJCI

400 g těstovin
sůl, pepř
150 g mraženého hrášku
1 cibule
125 g slaniny
100 g parmazánu
6 čerstvých vajec

Těstoviny uvaříme ve vroucí osolené vodě podle návodu.
Oloupeme cibuli a nakrájíme na jemno. Slaninu nakrájíme na kostičky. Nastrouhaný parmezán smícháme s rozšlehanými vejci.
Slaninu osmahneme na pánvi krátce společně s cibulí. Vložíme hrášek, těstoviny, promícháme, přidáme menší naběračku vody z těstovin a vmícháme vejce s parmezánem. Osolíme a opepříme a promícháme. Porci dáme na talíř a posypeme parmezánem a zelenou petrželkou.

Jídlo a pití - další články