Babicovy recepty: Houbový kuba a kapr pečený s křenem

24. prosince 2017·Jídlo a pití·Redakce

Také tento víkend vaří na Frekvenci 1 Jirka Babica. Mrkněte na jeho recepty a zkuste to s ním.

Houbový kuba

250 g jemnější kroupy

hrnek sušených hub

3 cibule

4 str.česneku

3 lžíce sádla

sůl, pepř, kmín, majoránka

Sušené houby dáme do vody a kroupy také. Kroupy procedíme a propláchneme a vaříme ve slané vodě do měkka, v druhém hrnci uvaříme houby. Nakrájenou cibuli na jemno osmahneme na sádle s kmínem. Když bude cibule do červena, přidáme překrájený česnek.

Promícháme a zalijeme vodou z hub. Přidáme překrájené vařené houby a krátce podusíme. Přimícháme propláchnuté kroupy a dochutíme solí, pepřem a majoránkou. Pekáč vytřeme sádlem, navrstvíme směs do pekáče. Nahoru dáme trochu sádla a dáme péci na 180 stupňů na 30 minut.

Kapr pečený s křenem

1 kapr 2 kg očištěný

100 gr smetanového křenu

svazek kořenové zeleniny

1 pórek

1 cibule

petrželka

olej,máslo

Sůl a pepř

Omytého a osušeného kapra osolíme a opepříme. Potřeme smetanovým křenem z vnitřku i zvenčí. Očistíme zeleninu, nakrájíme na plátky a půlku zeleniny vložíme do kapra. Na plech rozetřeme tak 1 dcl oleje a necháme v troubě rozpálit. Na rozpálený plech vložíme plněného kapra a pečeme  v troubě celkem 1 hodinu. Každých 10 minut rybu potřeme máslem. Po 30 minutách vložíme zbývající zeleninu kolem kapra. Když je kapr hotový, posypeme petrželkou a podáváme.

Jídlo a pití - další články