Babicovy recepty: Halászlé rybí polévka a vánočka

23. prosince 2017·Jídlo a pití·Redakce

Také tento víkend vaří na Frekvenci 1 Jirka Babica. Mrkněte na jeho recepty a zkuste to s ním.

Halászlé rybí polévka

2 kg ryby
4 cibule
3  papriky
4 rajčata
3 lžíce  sádla
mletá červená paprika
mletá pálivá paprika
pepř
celý pepř
nové koření

Rybu omyjeme a spolu se zeleninou vložíme do hrnce a dáme vařit. Osolíme, opepříme, když polévka začne vřít, přisypeme část mleté červené papriky. Když je ryba uvařená, vývar přecedíme a rybí maso zbavíme kostí. Zeleninu propasírujeme. Na vepřovém sádle orestujeme druhou část mleté papriky, vložíme do polévky přidáme propasírovanou směs a provaříme, vrátíme obrané maso. Dochutíme, přidáme pálivou papriku. Podáváme s bílým pečivem.

Vánočka

700 g polohrubá mouka
špetka soli
100 g moučkový cukr
150 g máslo
2 ks žloutky
50 g rozinky
50 g kandované višně
podle potřeby mléko
na potření žloutek
30 g droždí

Z droždí, mléka a trochy cukru připravíme kvásek, který necháme vykynout na teplém místě. Prosátou mouku promícháme se solí a s cukrem, přidáme rozpuštěné máslo, žloutky, vykynutý kvásek, rozinky, kandované ovoce  mléko a  zamícháme v  těsto, které necháme vykynout. Potom ho rozdělíme na 9 částí, z každé části těsta uděláme váleček a spolu zapleteme do vánočky, necháme vykynout, potřeme žloutkem a upečeme ve vyhřáté troubě zhruba 45 minut.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme