Vyhledávání
Babicovy recepty: Fazolová polévka * Bulharské lečo
Jirka Babica pro vás připravuje každý víkend zajímavé recepty, podle kterých můžete čerpat inspiraci k obědu. Tentokrát si můžete připravit bulharské speciality.
BULHARSKÁ FAZOLOVÁ POLÉVKA
Připravte si:
- 200 g slaniny
- vepřová kost se zbytkem masa
- 250 g suchých bílých fazolí
- 2 mladé kukuřice
- 2 brambory
- 6 stroužků česneku
- 1 svazek petrželky
- pepř, sůl
Fazole přes noc namočíme do vody. Uvaříme si vývar z vepřových kostí. Druhý den fazole přecedíme, zalijeme vývarem a dáme vařit. Když je fazole měkká, dáme do polévky brambory nakrájené na kostičky a mladou kukuřici. Slaninu, česnek a petrželku nakrájíme najemno, orestujeme na másle a přidáme do polévky. Vaříme, dokud není vše měkké. Pak vybereme kosti, maso obereme a vložíme do polévky. Podle chuti přidáme sůl a pepř.
BULHARSKÉ LEČO
Připravte si:
- 3 červené papriky
- 2 rajčata
- 2 cibule
- 2 brambory
- 1 malá chilli paprička
- 1 lžička cukru
- půl lžičky mletého kmínu
- 1 lžička oregana
- 2 až 3 bobkové listy
- 6 vajec
- olej
- petržel
Cibuli nakrájíme na drobno a osmahneme ve velké pánvi. Přidáme nakrájené papriky, oloupané brambory na kostičky. 10 minut provaříme. Dáme lžičku cukru, sůl , kmín, bobkový list a zasypeme překrájenými rajčaty a velmi jemně nasekanou chilli papričkou. Podusíme dokud nebudou brambory měkké. Pomocí vařečky vytvoříme 6 malých prohlubní, do kterých vyklepneme vejce. Když se vejce zatáhnou, posypeme nakrájenou zelenou petrželkou a podáváme.