Babicovy recepty: Cuketový salát s ementálem a brokolicový salát s bulgurem

8. července 2017·Jídlo a pití·Redakce

CUKETOVÝ SALÁT S EMENTÁLEM

2 cukety

1 cibule
sůl, pepř
2 lžíce oleje
2 lžíce octa
1 lžička hořčice
citronová šťáva
čerstvý kopr
100 g ementálu

Omyté osušené cukety nakrájíme na jemné nudličky, cibuli na jemno. Krátce opečeme na pánvi na oleji, ochutíme solí a pepřem, dáme do mísy a necháme vychladnout. Smícháme olej, sůl, hořčici, citronovou šťávu a nakrájený kopr a vše smícháme s cuketou. Necháme 1 hodinu odstát a před podáváním smícháme s ementálem na nudličky.

BROKOLICOVÝ SALÁT S BULGUREM
půl hrnku bulguru (tvrdá odrůda pšenice)
hrnek vody
sůl
1 brokolice
1 stonek řapíkatého celeru
1 mrkev
1 stonek citronové trávy
hrst arašídů
2 lžíce řepkového oleje
pepř
sójová omáčka

Bulgur uvaříme s hrnkem osolené vody na pánvi. Přiklopíme, sundáme z tepla a necháme 20 minut bobtnat.
Arašídy opražíme v hrnci, přidáme olej, najemno nakrájenou spodní část citronové trávy, necháme osmahnout, vložíme na kousky nakrájený oloupaný řapíkatý celer, nastrouhanou mrkev na hrubo a brokolici na malé růžičky.
Dusíme 5 minut za stálého míchání. Vmícháme bulgur a provaříme. Dochutíme pepřem a sojovou omáčkou.

Jídlo a pití - další články