Babicovy recepty: Citronové kuře z trouby, povidlové buchty

26. února 2017·Jídlo a pití·Redakce

Také tento víkend vaří na Frekvenci 1 Jirka Babica. Mrkněte na jeho recepty a zkuste to s ním.

CITRONOVÉ KUŘE Z TROUBY

1 kuře
2 citrony
2 stonky tymiánu
6 stroužků česneku
1 cibule
2 lžíce olivového oleje
200 ml kuřecího vývaru
sůl
pepř

Kuře pořádně omyjeme, rozporcujeme na jednotlivé kousky. Jeden citron vymačkáme a druhý nakrájíme na kolečka. Přidáme k nim prolisovaný česnek, sůl, pepř, tymián a do této marinády vložíme kousky kuřete. Takto připravené kuře necháme alespoň dvě hodiny marinovat.

Potom kuře přendáme do zapékací mísy spolu s marinádou a polovinou kuřecího vývaru. Dáme péct na 200 °C. Přibližně v polovině pečení přidáme zbylý vývar a maso polijeme. 10 minut před koncem pečení maso odkryjeme a necháme jej zapéct, aby byla kůže pěkně křupavá. Podáváme s rýží a salátem.

BUCHTY S POVIDLY

hrnek a půl  polohrubé mouky
1 lžíce  krupicového cukru
1 vanilkový cukr
1 kostka droždí
hrnek teplého mléka
špetka soli
čtvrt másla
2 žloutky
povidla

Do misky dáme prosátou mouku. Přidáme cukr, sůl, rozpuštěné máslo a rozdrobené droždí.
Přiléváme mléko a vypracujeme vláčné těsto. Necháme kynout na teplém místě 30 minut. Pak dáme na pomoučený vál a vyválíme na tloušťku 0,5 cm. Nakrájíme na obdélníky a plníme povidly. Přendáme na plech vyložený papírem na pečení.

Necháme kynout alespoň 15 minut. Před pečením potřeme žloutkem. Pečeme 15 minut dohněda. Potřeme olejem. Podáváme posypané moučkovým cukrem.

Jídlo a pití - další články