Babicovy recepty: Chřestová polévka a plněná kapie

20. května 2017·Jídlo a pití·Redakce

CHŘESTOVÁ KRÉMOVÁ POLÉVKA

1 cibule
slupky z chřestu
1 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
1 l vody nebo zeleninového vývaru
1 smetana
2 žloutky
lžíce citronové šťávy
1 špetka cukru
sůl, pepř
muškátový květ

Na másle osmahneme nakrájenou cibuli na jemno, přidáme 2 lžíce hladké mouky a uděláme jíšku. Zalijeme horkou vodou nebo zeleninovým vývarem a pořádně promícháme.
Vložíme slupky a konce chřestu, osolíme, pocukrujem, opepříme a vlijeme citronovou šťávu. Vaříme 30 minut, smetanu smícháme se žloutkem a nalijeme na zjemnění do polévky. Dochutíme muškátovým květem. Polévku zcedíme a vložíme vařené kusy chřestu a posypeme petrželkou.

CHATAŘSKÁ PLNĚNÁ KAPIE

2 velké červené kapie
1 cibule
petržel
balíček mozzarelly
1 lžíce oleje
300 g mletého vepřového masa
2 lžíce nasekaných mandlí
sůl a pepř

Papriky omyjeme, řízneme podélně na polovinu a vyjmeme semena a položíme na čtverce alobalu. Oloupeme cibuli a nakrájíme na jemno. Omyjeme petrželku, protřepeme do sucha a nasekáme na jemno. Mozzarellu nastrouháme na hrubo.
Rozehřejeme olej na pánvi. Vložíme mleté vepřové maso a osmahneme asi 5 minut. Poté vložíme nakrájenou cibuli s mandlemi . Ochutíme solí a pepřem. Po dvou minutách naplníme směsí půlené papriky.
Posypeme mozzarellou. Alobal zabalíme a dáme do ohniště do popela na asi 15 minut. Podáváme posypané petrželkou s chlebem.

Jídlo a pití - další články