Babicovy recepty: Bůček plněný nádivkou a makový knedlík

3. prosince 2017·Jídlo a pití·Redakce

Také tento víkend vaří na Frekvenci 1 Jirka Babica. Mrkněte na jeho recepty a zkuste to s ním.

BŮČEK PLNĚNÝ NÁDIVKOU

1 kg vepřového bůčku

Nádivka:
3 rohlíky
0,5 kg vepřového mletého masa
3 vejce
mléko
cibule
kmín
pivo
sůl
pepř
česnek

Rohlíky nakrájíme na kostičky a zalijeme trochou mléka. Smícháme s mletým masem, vejci, prolisovaným česnekem a cibulí, kterou jsme osmahli na troše oleje. Ochutíme pepřem a solí. Vepřový bůček bez kosti omyjeme a položíme na pekáč kůží dolů. Dobře nasolíme. Ostrým nožem uděláme do bůčku hlubokou “kapsu. Do vzniklé kapsy namačkáme nádivku.Otvor sešijeme nebo spojíme jehlicemi a posypeme kmínem. Podlijeme pivem, zakryjeme alobalem a dáme péct do vyhřáté trouby. Přiklopíme a pečeme cca 2,5 hodiny na 170 st, podléváme pivem podle potřeby. V polovině pečení bůček převrátíme kůží nahoru, nožem opatrně kůži nařízneme a dále pečeme nezakryté.

MAKOVÝ KNEDLÍK

Kvásek:
20 g droždí
1 lžička cukru
60 ml teplého mléka
30 g hladké mouky

Těsto:
400 g hladké mouky
2 vejce + 1 žloutek
30 g cukru
100 g másla
2 dcl mléka
kůra z citronu
špetka soli

200 g povidel

Poleva:
půl kostky másla
50 g mletého máku
práškový cukr

Vanilková omáčka:
500 ml mléka
200 g cukru
pudingový prášek
vanilkový cukr

Z droždí, cukru, teplého mléka a mouky si uděláme kvásek. Když kvásek vykvasí smícháme ho s moukou, 2 vejci a žloutkem, cukrem, rozpuštěným máslem, mlékem, kůrou z citronu, špetkou soli. Pořádně promícháme, uděláme kouli a necháme v teple vykynout. Vyválíme a nakrájíme na větší bochánky. Z tohoto množství uděláme asi 10 knedlíků . Každý bochánek rozmáčkneme a naplníme povidly. Konce spojíme a utvoříme kouli. Knedlík necháme zase vykynout. Vložíme do pařáku s vařící vodou na asi 20 minut. Po vyndání sypeme mletým mákem, práškovým cukrem a rozpuštěným máslem. Zalijeme horkou vanilkovou omáčkou.

Vanilková omáčka:
V deci mléka rozmícháme pudingový prášek. Zbytek mléka zahřejeme a nalijeme puding. Pořádně mícháme v řidší omáčku. Přidáme cukr a vanilkový cukr.

Jídlo a pití - další články