Babicovy recepty: Bramborové kapsy a zelený křest s kaparovou omáčkou

6. května 2017·Jídlo a pití·Redakce

BRAMBOROVÉ KAPSY PLNĚNÉ ŠUNKOU, SÝREM A ŽAMPIONEM

5 středních brambor
2 lžíce bramborové moučky
6 žampionů
petrželka
1 menší cibule
4 plátky šunky

4 plátky sýru
sůl, pepř
olej

Na oleji osmahneme nakrájenou cibulku a žampiony. Oloupané brambory uvaříme ve slané vodě, zcedíme a pořádně rozmačkáme a spojíme se 2 lžícemi bramborové moučky a vypracujeme v těsto. Pomocí 2 folií těsto vytáhneme a nakrájíme na 4 části. Do každé části dáme plátek šunky, plátek sýru a opečené žampiony. Pomocí folie utvoříme kapsy, které opékáme na oleji dokřupava. Podáváme se salátem nebo zeleninou.

ZELENÝ CHŘEST SE STUDENOU KAPAROVOU OMÁČKOU

600 g zeleného chřestu
100 ml slunečnicového oleje
1 lžíce kapari
4 vejce
hrst bylinek  (petrželka, šťovík, pažitka, řeřicha)
1 zakysaná smetana
2 lžičky hořčice
200 g vařené šunky (plátky)
1 lžíce másla
sůl, pepř
Uvaříme 4 vejce natvrdo a oloupeme. Oddělíme vařené žloutky a bílky. Žloutky promneme přes sítko, ochutíme solí, pepřem a hořčicí a smícháme.

Vmícháme olej a zakysanou smetanu. Omyté bylinky vytřepeme a nasekáme na jemno. Kapary nasekáme a bílek nakrájíme na čtverečky. Vše smícháme, dochutíme solí a pepřem. Necháme vychladit.
Chřest omyjeme , spodní část podle potřeby oloupeme a dáme vařit do vroucí osolené vody s trochou cukru a bílým vínem. Podáváme s vařeným bramborem, chřestem přelitým rozpuštěným máslem, s kaparovou studenou omáčkou s bylinkami a plátky šunky.

Jídlo a pití - další články