Babicovy recepty: Aspik z červené čočky a vepřová panenka na bagetě

29. prosince 2018·Jídlo a pití·Karolína Stránská

Aspik z červené čočky se šunkou

250 g červené čočky
2 Chilli papričky
cibule
mrkev
200 g šunky
3–4 kyselé okurky
3 stroužky česneku
2 vejce
majoránka
2 balíčky želatiny v plátku

 

Do půl  litru studené vody nasypeme červenou čočku a dáme vařit. Přidáme najemno nakrájenou cibulku, na kolečka nakrájenou šunku  na kostičky nakrájené okurky. Ochutíme solí pepřem a majoránkou a necháme 20  minut vařit. Ke konci vaření do hrnce přilijeme lák z okurek na dochucení a drcený česnek  a nakrájené chilli papričky podle chuti.

Připravíme si želatinu. Plátky želatiny namočíme do  studené vody asi na deset minut. Potom z ní vykroutíme přebytečnou vodu a dáme do misky a zalijeme trochou horkého vývaru z čočky a rychle rozmícháme na kaši. Do připravené želatiny pomalu přidáme uvařenou čočku, promícháme a vrstvíme do připravené formy. Uprostřed poklademe půlky natvrdo uvařených vajíček a dovrstvíme až nahoru. Necháme vychladnout a  nakonec necháme minimálně dvě hodiny tuhnout v lednici. Nejlépe přes noc.

 

Vepřová panenka na bagetě se sýrem a cibulí

2 bagety

300 vepřové panenky

worcester

100 g čedaru

2 cibule

hrst rukoly

hořčice

balzamikový krém

olej

sůl, pepř

 

Bagetu podélně rozřízneme, poklademe na ni plátky sýru čedar a dáme péct do trouby na 7-10 minut na 200°C. Panenku osolíme, opepříme, pokapeme worcesterem, potřeme hořčicí a zprudka opečeme ze všech stran na oleji. Přiklopíme vypneme sporák a a necháme dojít dorůžova.

Na pánvi osmahneme nahrubo nakrájenou cibuli, přidáme rukolu a zakápneme balzamikovým krémem. Na bagety pak poklademe nakrájené plátky  masa, přidáme cibulovou směs, přiklopíme druhou částí a podáváme.

Jídlo a pití - další články