Babicovy recepty: Tatranské houbové řízky a houbové flíčky

13. října 2018·Jídlo a pití·Karolína Stránská

Houbové flíčky

350 g flíčků
2 vejce
půl másla
hrnek mléka
650 g čerstvých hub
mletý květ
pepř
sůl
zelená petrželka

Ve slané vodě uvařené flíčky dobře propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Čerstvé houby osmahneme na půlce másla nebo sádla.  Smícháme s flíčky, přidáme připravené houby, sůl, pepř a mletý květ, vejce, které jsme rozšlehali v mléce, petrželku a vše dobře promícháme.
Druhou polovinou tuku vymažeme plech, naplníme ho připravenými flíčky a necháme pomalu péct do zlatova.

Tatranské houbové řízky

600 g čerstvých hub
2  vejce
2  housky
1 polívková lžíce pasty sardelové
3 polívkové lžíce mléka
1 ks cibule

tuk na smažení

strouhanka
nať petrželová nasekaná
pepř, sůl

Čerstvé houby očistíme, omyjeme a nakrájíme nadrobno. V rozpáleném tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a přimícháme houby. Osolíme a dusíme doměkka. Necháme vychladnout. Housky nakrájíme, spaříme horkým mlékem a přetřeme přes sítko. Rozpuštěné máslo promícháme se sardelovou pastou, rozšlehanými vejci a kořením.
Vzniklou směs přimícháme k houbám, přidáme petrželku a podle potřeby zahustíme strouhankou. Z připravené směsi zformujeme řízky, obalíme je prosátou strouhankou a v rozpáleném oleji je z obou stran osmažíme dozlatova.

Jídlo a pití - další články