Vyhledávání
Cukroví podle slavných dam. Co doma pečou Tomešovi nebo Kristýna Kloubková?
I letos se s námi naše slavné osobnosti podělily o své sváteční recepty. Co pečou na Vánoce moderátorky Kristina Kloubková, Petra Svoboda nebo rodina Michaely Tomešové? Recepty na cukroví slavných dam přinesl Blesk.cz
Bezlepkové cukroví podle Míši Tomešové
Suroviny: 150 g bezlepkových piškotů, 130 g moučkového cukru, 90 g másla, 3 lžíce rumu, 2 lžíce kakaa, vaječný likér, bezlepkové piškoty na spodek
Postup: Piškoty rozmixujeme najemno, přidáme cukr, kakao, máslo a rum. Těsto důkladně prohněteme a hodinu ho necháme odpočinout v lednici. Následně z těsta vytvoříme kuličky, formičku na hnízda vysypeme moučkovým cukrem a těsto do ní vtlačíme. Vařečkou uděláme důlek, do kterého nalijeme likér, a přiložíme piškot. Nakonec vyklepneme a jíme, popřípadě uchováme v chladu do Vánoc.
Vanilkové rohlíčky Petry Svobody
Suroviny: 300 g celozrnné špaldové mouky, 100 g mletých vlašských ořechů, 200 g másla pokojové teploty, 1 vejce, 1 žloutek, 1 lžička vanilkového extraktu, 60 ml javorového sirupu, 20 g stévie na obalení
Postup: Připravíme si mouku s ořechy, máslo, sirup, vejce, žloutek a vanilkový extrakt. Všechny suroviny smícháme do těsta, to poté zabalíme do potravinové fólie a dáme odležet do lednice do druhého dne. Druhý den těsto důkladně prohněteme a vytvarujeme z něj rohlíčky.
Rohlíčky vyložíme na plech s pečícím papírem a dáme péct do trouby na cca 180 °C, a to zhruba 15 minut. Hotové rohlíčky obalujeme zatepla například ve stévii.
Alkoholové vánoční koule Kristiny Kloubkové
Suroviny: 2 vejce, 200 g tuku, 120 g másla, 50 g cukru krupice, 250 g hladké mouky
DOKONČENÍ: 50 g čokolády na vaření, 3 lžičky rumu, kokos a ořechy
Postup: Z mouky, tuku, cukru a vajec vypracujeme těsto. Rozdělíme je na menší kousky, do každého dílku zabalíme kousek ořechu (např. vlašského, lískového nebo mandle) a tvarujeme kuličky. Pečeme cca 15 minut, dokud nezrůžoví, při 200 °C. Po upečení necháme vychladnout. Rozpustíme čokoládu v horké lázni, přidáme rum. Kuličky potřeme čokoládou a posypeme kokosem. Lepší je nechat nějakou dobu odležet.