Vánoční recepty podle slavných dam. Co peče Lucie Borhyová nebo Ilona Svobodová?

5. prosince 2021·Celebrity·Barbora Turková

Lucie a Rey (Foto: ČTK)

Sbíráte už pomalu recepty na vánoční cukroví? Inspirujte se tradičními svátečními recepty slavných dam. Lucie Borhyová má skvělé vanilkové rohlíčky, moderátorka Renata Czadernová peče vánoční koláče a herečka Ilona Svobodová zase kuchtí podle babičky. Rady na cukroví přináší Blesk.

Vanilkové rohlíčky podle Lucie Borhyové

Potřebujete: 240 g hladké mouky, 200 g másla, 70 g cukru, 100 g mletých vlašských oříšků, moučkový cukr s pravou vanilkou na obalení.

Pečeme několik druhů cukroví každý rok, je to naše rodinná tradice. Ale máme hned několik tradic najednou. Třeba každou adventní neděli zapalujeme svíčku na věnci. Scházíme se u toho celá rodina, zpíváme koledy, pečeme cukroví, jezdíme na trhy nebo chodíme na hřbitov zavzpomínat na své blízké,” popsala vánoční tradice moderátorka Lucie Borhyová.

View this post on Instagram

A post shared by Lucie Borhyová (@lucie_borhyova)

Babička Ilony Svobodové

Spousta receptů se dění z generace na generaci. Ani herečka Ilona Svobodová není jiná, protože dělá slané palačinky podle babičky z Podkrkonoší. „Nejprve si připravíme těsto stejné jako na palačinky. Já dávám 1/2 litru mléka, 2 vejce, trochu soli a přiměřeně hladké mouky, dokud nemám správnou konzistenci. A teď pozor. Přidáte hodně povařených a scezených hub. Celé to pečlivě zamícháte a poté nalijete na předem rozpálený a máslem pomazaný plech. Když plech nebude opravdu rozpálený, udělá vám to bubliny. Tak na to pozor. To je náš tradiční štědrovečerní předkrm,” vysvětlila hvězda seriálu Ulice.

Vánoční koláče Renaty Czadernové

Potřebujete: 10 lžic mléka, 50 g čerstvého droždí, 7 kostek cukru, 600 g hladké mouky, špetka soli, 500 g másla, + na potření citronová kůra z 1 citronu, 3 žloutky, moučkový cukr na poprášení. Náplně  – klasika tvaroh, mák nebo povidla + posypka. „Já dávám mascarpone s tvarohem a limetkovou marmeládou plus posypku,” upřesňuje moderátorka.

Postup: Do vlažného mléka dáme cukr, rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Na vál dáme mouku, osolíme, uprostřed uděláme důlek. Do něj nastrouháme tuk, citrónovou kůru, vlijeme žloutky a kvásek a vše zpracujeme v těsto. Ihned rozválíme na plát asi 1 cm.  Pomocí hrnku vykrajujeme a pak potřeme náplní. Pak kraje potřeme rozpuštěným máslem a případně posypeme drobenkou. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 25 minut. Pak vychladlé posypeme moučkovým cukrem.

Celebrity - další články

Doporučujeme